Vesmírna ekonomika: Čína má v pláne vytvoriť ekonomickú zónu v priestore medzi Mesiacom a Zemou

Naša planéta je zrejme príliš malá na čínske hospodárske ambície. Preto Čína zvažuje rozvoj obchodu za hranice Zeme a má v pláne do roku 2050 vytvoriť ekonomickú zónu v priestore medzi Mesiacom a našou planétou.


Nová zóna bude pokrývať vesmírnu oblasť v blízkosti Zeme, Mesiaca a priestoru medzi nimi, prehlásil minulý týždeň pre štátne média Bao Weimin, vedúci komisie pre vedu a techniku ​​v Čínskej leteckej a kozmickej vedeckej a technologickej spoločnosti (CAST). Agentúra je hlavným dodávateľom národného vesmírneho programu.

Projekt by mohol pre Čínu priniesť približne 10 biliónov dolárov, informovali o tom odborníci z denníka Science and Technology Daily.

V správe o vývoji priestoru medzi Mesiacom a Zemou Bao uviedol, že táto oblasť má obrovský ekonomický potenciál, preto by Čína mala študovať spoľahlivé a lacné letecké dopravné systémy do vesmíru.

Základná technológia by mala byť dokončená do roku 2030, zatiaľ čo kľúčová dopravná technológia by mala byť vytvorená do roku 2040. Podľa oficiálnych údajov by Čína mohla do polovice storočia úspešne založiť vesmírnu ekonomickú zónu.

Čína v posledných rokoch rýchlo rozvíja svoj vesmírny sektor a študuje Mesiac. V júli spustila súkromná spoločnosť i-Space nosnú raketu v prvej úspešnej orbitálnej misii čínskeho komerčného vesmírneho priemyslu. V minulom roku Čína uviedla na trh sondu Chang'e 4 a 3. januára úspešne pristála so svojim lunárnym roverom na opačnej strane Mesiaca.

Čína vyslala na obežnú dráhu nový satelit na pozorovanie Zeme
04 | 11 | 2019 | Mário Martinka