MEDZINÁRODNÝ TRAPAS: Slovenská národná strana sa prezentuje Moravským národným ornamentom
04 | 11 | 2019 I René Skalný

Najstaršia politická strana v krajine, ktorá sa v názve hrdí prívlastkami "slovenská" aj "národná" sa na svojich predvolebných billboardoch prezentuje folklórnym motívom. Na tom by nebolo nič čudné, pokiaľ by to nebol ľudový vzor "požičaný" od susedov z Čiech, resp. z Moravy. Chce nám snáď strana Andreja Danka naznačiť, že slovenská ľudová kultúra nemá čo ponúknuť?


Na trapas SNS-ky upozornili bežní ľudia v diskusiách ako aj nadšenci folklóru. Na bielom pozadí sa k nám prihovára slogan "Za rodinu - Za národ" ozdobený spomínaným ornamentom. Ako upozorňuje Facebooková skupina Slovenský folklór bez fejku, autorom motívu je pražská ilustrátorka Lucie Skálová.

Danko: V každom našom snažení by mal byť na prvom mieste občan
Demokracia má aj v dnešnej Európe rôzne podoby. V každom našom snažení by mal byť na prvom mieste človek-občan, jeho práva a slobody. Na Európskej konferencii predsedov parlamentov členských krajín Rady Európy (RE) v Štrasburgu to povedal šéf... Čítať ďalej
24 | 10 | 2019 | TASR


"Jej portfólio nájdete takmer v každej grafickej databanke. Podotýkame, že v databanke je ornament označený správne - "Moravian Folk Ornament" (pozn. v preklade Moravský ľudový vzor)."

"Nemyslíte si, že strana ktorá tak rada operuje termínmi ako národný, či tradícia, by mohla mať aspoň jedného odborníka, ktorý sa orientuje v slovenskom folklóre?" Pýtajú sa otvorene ďalší kritici.

Zdroj z prostredia SNS, ktorý si nepraje byť menovaný pre Hlavný denník uviedol, že "súčasťou Moravy je aj oblasť takzvaného Slovácka. Príhraničná oblasť južnej Moravy leží juhovýchodne od Brna, na hraniciach so Slovenskom. Jej obyvatelia sa nazývajú Slováci alebo Moravskí Slováci.

Poisťovňa v reklame propaguje "nerodinu" dvoch mužov s deťmi - na LGBT lobby upozornil aj Dankov poradca
23 | 10 | 2019 | René Skalný


Dá sa teda predpokladať, že spomínaný vzor má obdobu v ľudových motívoch záhoria, či západného Slovenska."  Ako etnologická vložka je iste to zaujímavé, no ako ako výhovorka to neznie veľmi presvedčivo. Nebolo by čestnejšie priznať, že to niekto jednoducho "odflákol"? Ako hovorí populárny Československý seriál, Slovácko sa nesúdi...