Ministerka Kalavská chce riešiť problém očkovania zlým nástrojom, myslia si demokrati
03 | 11 | 2019 I SITA

 Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská chce riešiť problém očkovania zlým nástrojom. Informovala o tom v nedeľu Demokratická strana (DS) s tým, že považuje očkovanie za mimoriadne účinný a históriou preverený spôsob ochrany ľudstva pred infekčnými chorobami a epidémiami. Aj k súčasnej dobe podľa demokratov patrí, že vedecké poznatky sa snaží nahradiť paveda, nevynímajúc význam očkovania. O to viac preto podľa mimoparlamentnej strany treba apelovať na zodpovednosť, vzdelávať a mobilizovať ľudí proti hlúpostiam.


Poslanci Národnej rady SR, ktorí po odchode z klubu strany Sloboda a Solidarita (SaS) vstúpili do Demokratickej strany, však považujú za správne, že ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská stiahla z rokovania parlamentu novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

"Práve preto, že máme rovnakú obavu z poklesu miery kolektívneho zaočkovania občanov na Slovensku ako ministerka, si nemyslíme, že je správne riešiť tento problém cez obmedzenie prístupu nezaočkovaných detí do predškolských zariadení," povedala poslankyňa Jana Kiššová, ktorá je zároveň volebnou líderkou a prvou podpredsedníčkou Demokratickej strany.

Garant Demokratickej strany pre zdravotníctvo Adam Hochel v tejto súvislosti upozorňuje, že už samotný návrh zavádza výnimky, za akých to má byť nezaočkovaným deťom umožnené. Tým sa zároveň vytvára priestor na korupciu lekárov, ktorí budú o týchto výnimkách rozhodovať.

Podľa Hochela oveľa účinnejší tlak na rodičov sa vyvinie vtedy, ak budú znášať náklady na liečenie chorôb, na ktoré ochoreli ich deti z dôvodu nezaočkovania. „Očkovanie na Slovensku sa uhrádza z verejného zdravotného poistenia. Nie je dôvod, aby sa z verejného zdravotného poistenia platila nezodpovednosť rodičov, ktorí podľahli skresleným informáciám až fámam o škodlivosti očkovania," uzavrel Hochel.