Irán podpísal dohodu o obnovení rozvodnej siete elektrickej energie v Sýrii
03 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Teherán a Damašek podpísali predbežnú dohodu o prestavbe sýrskej elektrickej siete na významnom veľtrhu s elektrickou energiou, ktorý sa uskutočnil čisto náhodou v Iráne, a to len pár dní potom, ako Washington sankcionoval ich stavebný sektor.


Dohoda je zameraná nielen na obnovenie zdevastovanej elektrickej siete v krajine a výstavbu ďalších jednotiek na výrobu energie - vrátane slnečnej a veternej -, ale aj o umiestnení výroby iránskych elektrických zariadení v Sýrii.



Hoci nie je odhalených veľa detailov, v dohode podpísanej v sobotu ministrami energetiky oboch štátov sa uvádza aj možné trojcestné prepojenie medzi energetickými sieťami Sýrie, Iránu a Iraku na podporu regionálnej energetickej stability.

Delegácia sýrskej vlády tiež navštívila 19. iránsku medzinárodnú výstavu elektrickej energie, na ktorej boli odprezentované produkty viac ako 450 spoločností z Iránu, Číny a Ruska.



Toto expo, či už ironickou náhodou alebo nie, začalo v ten istý deň, keď Washington prehlásil, že celý iránsky stavebný sektor je ovládaný „teroristami“. USA uvalili nové sankcie na iránsky stavebný priemysel, pričom sa zamerali sa na niekoľko „strategických“ materiálov.

Sankcie boli uvalené na štyri stavebné materiály, ktoré majú pochybný úžitkový účinok na dvojaké použitie – ako sú antikorózne tvrdé spájkovacie fólie, prvotriedna nehrdzavejúca oceľ, legovaná oceľ a oceľové rúry.

USA sankcionujú iránsky stavebný sektor, ktorý je údajne ovládaný teroristami
USA uvalili nové sankcie na iránsky stavebný priemysel, pričom sa zamerali sa na niekoľko „strategických“ materiálov - ako sú oceľové rúry a fólie. Mainstreamové média posilnili svoje vágne náznaky spojenia jadrových zbraní a... Čítať ďalej
01 | 11 | 2019 | Marek Molnár