Boris Kollár chce politikom siahnuť na majetok. Ak budú kradnúť, musia to vrátiť
03 | 11 | 2019 I Gabriel Matta

Ak zamestnanec poškodí nejakým spôsobom svojho zamestnávateľa, musí za to niesť zodpovednosť.


Väčšina firiem a spoločností vyžaduje od svojich ľudí, aby sa k tomu zaviazali už pri podpise zmluvy. Ak však politici a verejní funkcionári napáchajú škody z titulu svojej funkcie, jediné, o čo môžu prísť, je ich teplé miestečko. Na Slovensku ešte ani v roku 2019 totiž neexistuje právna úprava, ktorá by donútila predstaviteľov štátu, vrátiť do štátnej kasy "ukradnuté". Napriek tomu, že pokusy zmeniť to, tu už boli, dodnes sa na to nenašla politická vôľa.

Posledne sa o to pokúsili poslanci strany Sme rodina na septembrovej schôdzi. Strana Borisa Kollára predložila návrh zákona o hmotnej zodpovednosti politikov a politických nominantov. Ten však neprešiel. "Odsabotovali tento návrh zákona," vysvetlil Kollár na sociálnej sieti. Za návrh nezahlasovali najmä poslanci koalície - Smeru-SD, či SNS.

Tajomní sponzori Harabina, alebo ako sa stať kuričom (Gabriel Matta)
Štefan Harabin zmenil správanie, s Lexovcami sa pohádal a už má aj billboardy. Čítať ďalej
03 | 11 | 2019 | Gabriel Matta


Podľa Kollára nie je normálne, aby politici pri miliónoch, ktoré majú v rukách, neniesli zodpovednosť za spôsobené škody. "Keď idete do práce, zamestnanec kdekoľvek musí podpísať hmotnú zodpovednosť," vysvetľuje svoj postoj. Zamestnávateľovi to totiž dáva možnosť v prípade škôd, žiadať od zamestnanca patričnú náhradu. "Hmotnú zodpovednosť za škody politici nemajú, môžu si robiť, čo chcú," zdôraznil Kollár.

Podľa neho, kým sa toto nezmení, bude krajinu naďalej ovládať korupcia a rozkrádanie. Politici totiž necítia žiadny tlak na to, aby sa správali voči štátnemu majetku zodpovedne.

"Toto bude jedna zo zásadných vecí, ktoré budeme musieť okamžite po voľbách zmeniť," vyhlásil šéf Sme rodina. Jeho strana sa pokúsi návrh aj naďalej presadzovať.