Šokujúce fakty o obraze Mona Lisa: Aké je tajomstvo najslávnejšieho obrazu v histórií?
02 | 11 | 2019 I Žaneta Hurbanová

Monu Lisu pozná asi pravdepodobne každý. Bola predstavená na obraze od Leonarda Da Vinciho, ktorý ho namaľoval okolo roku 1516. Na to, kto sa skrýva za tajomnou tvárou ženy, vzniklo niekoľko teórií a jedna z nich na ňu hádže naozaj zlé svetlo.


Portrét Mony Lisy od slávneho Leonarda Da Vinciho dodnes priťahuje pozornosť divákov. Je totiž obostretý tajomstvom. Hovorí sa, že nech sa na ňu pozeráte z akéhokoľvek uhla, jej zrak stále smeruje k vám. Mone Lise sa inak hovorí Gioconda. Jej celé meno ale znie Lisa Gherardini. Autori Martin Kemp and Giuseppe Pallanti o nej vo svojej knihe Mona Lisa: Ľudia a maľba prinášajú šokujúce fakty.

Manžel Lisy, Francesco del Giocondo, bol údajne otrokárom. Pravidelne kupoval dievčatá a posielal ich do severnej Afriky. Mnoho z nich predtým pracovalo ako slúžky u nich v dome. Lisa bola tak nútená sa na tom podieľať. No to z ďaleka nieje všetko.

Vojvodkyňa Meghan tvrdí, že pri pôrode syna Archieho videla DUCHA PRINCEZNEJ DIANY! Nejde o žiaden žart
Veľa ľudí na existenciu duchov neverí, vojvodkyňa Meghan zrejme áno. Tvrdí totiž, že mala možnosť sa stretnúť s matkou svojho manžela Harryho. Princezná Diana je pritom už cez dve desiatky rokov po smrti. Čítať ďalej
01 | 11 | 2019 | Žaneta Hurbanová


Podľa autorov jej ďalší prúser spôsobila sestra Camilla. "Sestra Lisy bola totiž mníška. Tá sa vraj nechávala ohmatávať ešte spoločne s ďalšou rádovou sestrou od štyroch mužov," vyplýva to z výskumov Kempa a Pallantiho. V štúdii sa tiež píše, že horieť túžbou začali aj jej dve sestry, ktoré sa na nich len pozerali.

"20. apríla 1512 vošli do kláštora San Domenico štyria ozbrojení muži nesúci rebrík. Pomocou neho sa dostali do výšky k malým oknám a vstúpili do kláštora. Tam na nich čakali dve mníšky. Dotýkali sa ich pŕs a ďalších častí tiel, "píše sa v knihe. Celý prípad musel isť pred súd. Muži boli uznaní za vinných a mníšky oslobodené.

Mona Lisa sa stala ikonou až po svojej smrti. Zomrela 14. júla 1542 za veľmi nejasných okolností. Posledný rok života strávila v rovnakom konvente ako jej sestra. Obraz s jej tvárou je najslávnejší na svete a dnes visí v  múzeu Louver v Paríži za nepriestrelným sklom. Informácie priniesol denník Independent.

Neuveriteľné zárobky kráľovskej rodiny! Kto skrýva na konte NAJVIAC MILIÁRD?
Ak vás niekedy zaujímalo, ako sú na tom finančne členovia britskej kráľovskej rodiny, už nemusíte tápať. Bol totiž zverejnený zoznam, kde je úplne jasné, kto si drží prvenstvo v tomto rebríčku: A je to celkom jednoznačne kráľovná Alžbeta II. (93).... Čítať ďalej
01 | 11 | 2019 | Žaneta Hurbanová