Iracká vláda by mala počúvať „legitímne požiadavky“ demonštrantov, prehlásil Pompeo
02 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo podporil masívne protivládne demonštrácie v Iraku, ktoré zúria už mesiac bez ohľadu na zákaz vychádzania, násilia alebo vysokého počtu obetí.


"Iracká vláda by si mala vypočuť legitímne požiadavky irackého ľudu, ktorý vyšiel do ulíc, aby ich hlasy bolo počuť," napísal Pompeo vo svojom príspevku na Twitteri v piatok.



"USA podporuje iracký ľud, ktorý vyžaduje spravodlivosť," dodáva americký minister zahraničných vecí.

Rozsiahle protesty, ktoré sa začali v Iraku pred mesiacom, stále pokračujú aj napriek zákazu vychádzania v Bagdade. Demonštranti zaplavili ulice a vyjadrili hnev nad korupciou, nezamestnanosťou a zlými verejnými službami.



Demonštranti vyžadujú rezignáciu predsedu vlády Adila Abdul-Mahdího a úplnú revíziu politického systému, ktorá vznikla po americkej invázii do Iraku v roku 2003.

Najmenej 250 demonštrantov zahynulo pri stretnutí s irackými bezpečnostnými silami, pričom niektorých údajne zabili ostreľovači.

V reakcii na zhromaždenia iracký prezident Barham Salih uviedol, že predseda vlády je pripravený odstúpiť hneď po nájdení jeho náhradníka. Sľúbil tiež, že sa budú konať okamžité voľby, pričom bude zmenený volebný zákon, čo by umožnilo kandidovať do parlamentu aj osobám mladším ako 35 rokov.

Rusko a Turecko začali spoločné vojenské hliadky v severovýchodnej Sýrii (VIDEO)
Ruská vojenská polícia a turecké pohraničné jednotky začali hliadkovať v oblasti pozdĺž sýrsko-tureckej hranice. Hliadky boli vytvorené v rámci dohody, ktorú dosiahli tento mesiac prezidenti oboch krajín. Misia sa začala v piatok v blízkosti... Čítať ďalej
01 | 11 | 2019 | Marek Molnár