Ruská hypersonická raketa Zircon bude namontovaná na špičkovú bojovú loď, prehlásil Putin
01 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Vysoko ovládateľná hypersonická raketa známa ako Zircon bude nainštalovaná na špičkovej bojovej lode ruského námorníctva, ktorá má byť uvedená do prevádzky budúci mesiac.


Ruský prezident Vladimir Putin vstúpil vo štvrtok na palubu bojovej lode Gremyashchiy počas návštevy lodenice v najzápadnejšom ruskom regióne Kaliningrad.

Najnovšie bojové plavidlo bolo pôvodne navrhnuté tak, aby mohlo niesť riadené strely Kalibr 3M-54, ale kapitán uviedol, že loď môže byť vybavená aj nadzvukovými raketami 3M22 Zircon, ktoré sa momentálne vyvíjajú. Ruský prezident potvrdil, že „tam Zircony určite budú“.

Raketa Zircon je opísaná ako jeden z korunovačných klenotov programu pre vyzbrojovanie Moskvy, ktorý zahŕňa niekoľko druhov ovládateľných nadzvukových rakiet. Putin vo februári uviedol, že tieto rakety budú schopné zničiť prímorské a pozemné ciele vzdialené viac ako 1 000 km.

Predchádzajúce správy naznačili, že raketa bude na konci tohto roka testovaná z lode a že bude prvýkrát vystrelená z ponorky v roku 2020.

Bojové plavidlo Gremyashchiy, ktoré bolo uvedené na trh pred dvoma rokmi, v súčasnosti dokončuje námorné skúšky a má sa oficiálne pripojiť k tichomorskej flotile koncom decembra. Je určené na boj proti ponorkám a iným plavidlám.

USA sankcionujú iránsky stavebný sektor, ktorý je údajne ovládaný teroristami
USA uvalili nové sankcie na iránsky stavebný priemysel, pričom sa zamerali sa na niekoľko „strategických“ materiálov - ako sú oceľové rúry a fólie. Mainstreamové média posilnili svoje vágne náznaky spojenia jadrových zbraní a... Čítať ďalej
01 | 11 | 2019 | Marek Molnár