Príspevok na nákup školských potrieb pre prvákov na ZŠ už dostali všetci rodičia
01 | 11 | 2019 I SITA

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR (UPSVAR) vyplatilo v októbri 52,2 tisíca príspevkov na nákup školských potrieb pre prvákov na základných školách. Do konca minulého mesiaca dostali rodičia študentov na stredných školách 147,3 tisíca prídavkov na deti a rodičia študentov na vysokých školách 93,3 tisíca prídavkov na deti.


Počet vyplatených prídavkov pre rodičov je tak aj po tohtoročnom zrušení povinnosti predkladať potvrdenia o návšteve školy na úrovni minulého roka. "V roku 2018 sme do konca októbra vyplácali 138 176 prídavkov pre študentov stredného vzdelávania a na konci októbra 2018 sme vyplácali prídavky na 94 299 študentov VŠ," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ústredia práce a sociálnych vecí Jana Lukáčová.

Ak mali študenti vysokých škôl zápis až v októbri, prídavky na deti dostanú ich rodičia v novembri. "Podľa informácií od ministerstva školstva, ktoré nám posiela údaje o študentoch VŠ vzdelania z centrálneho systému, údaje o študentoch, ktorí mali zápis v októbri, nám ministerstvo školstva zašle po 15. novembri 2019," uviedla hovorkyňa UPSVAR.

Prídavky na týchto študentov budú úrady práce a sociálnych vecí vyplácať spätne po tom, čo o nich obdržia údaje. "Podobná situácia, teda že prídavky na študentov, ktorí mali zápis až v októbri, boli vyplácané v novembri, bola bežná aj v minulých rokoch," dodala.

Rodičia detí, ktoré študujú na Slovensku, nie sú od začiatku septembra tohto roka povinní doniesť na úrad práce a sociálnych vecí potvrdenia o návšteve školy svojich detí. Ústredie práce a sociálnych vecí je totiž zo zákona povinné informáciu o tom, či dieťa navštevuje školu na Slovensku, preveriť v informačnom systéme rezortu školstva.

Ak však dieťa študuje v zahraničí, ústredie práce o ňom údaje z informačného systému rezortu školstva nemôže získať, a preto v tomto prípade musí rodič po výzve úradu práce predložiť papierové potvrdenie o návšteve školy.

Na prídavok na dieťa majú nárok rodičia nezaopatrených detí. Prídavok vyplácajú úrady práce a sociálnych vecí mesačne, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku dieťaťa, ak spĺňa podmienku nezaopatrenosti. Prídavok na dieťa sa od začiatku tohto roka zvýšil o 66 centov na 24,34 eura.

Príplatok k prídavku na dieťa, ktorý dostávajú nepracujúci dôchodcovia ako rodičia nezaopatrených detí, od 1. januára tohto roka vzrástol o 31 centov na 11,41 eura mesačne. Rodičia prvákov na základných školách dostali tento mesiac prídavok na dieťa jednorazovo zvýšený príspevok na nákup školských potrieb v sume 100 eur. Prídavok na dieťa v tomto prípade dosiahol 124,34 eura.