Kozmonauti ISS čoskoro začnú piecť "vesmírne koláčiky" na obežnej dráhe (FOTO)
01 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Astronauti na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice čoskoro budú môcť piecť svoje vlastné čokoládové sušienky pri nulovej gravitácií.


Očakáva sa, že rúra Zero G bude dodaná na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) pomocou kapsuly Northrop Grumman's Cygnus, ktorá odštartuje v sobotu. Elektrická rúra môže dosiahnuť teploty až 177 stupňov Celzia (350 F).



Samotné cesto na sušienky bolo dodané toto leto zamrazené v plastových vreckách, ktoré pripomína viac hokejové puky ako pečené dobroty. Predpokladá sa, že po upečení v prostredí s nulovou gravitáciou budú vyzerať ako mini palacinky.



„Pečenie nejde vždy podľa plánu, dokonca ani na zemi,“ uviedla Mary Murphy, manažérka zo spoločnosti Nanorack, ktorá rúru navrhla a postavila.

Príprava vesmírnych koláčikov bude trvať 15 až 20 minút. Tri vesmírne koláčiky upečené na obežnej dráhe budú poslané späť na Zem na ich „analýzu“.

"Aj keď ste vo vesmíre, chcete cítiť vôňu čerstvo upečených koláčikov,“ prehlásila šéfkuchárka Jordana Fichtenbaumová.

Pri ich rušnom programe by to mohlo trvať niekoľko týždňov, kým si astronauti vyskúšajú svoju novú rúru, ale uvidíme či neodolajú, a neupečú si dobroty už skôr.

Čierna mágia a drogové kartely: V Mexiku objavili "svätyňu" z ľudských kostí aj masový hrob
Ešte minulý týždeň podnikla mexická polícia raziu na členov drogového kartelu. V ich úkryte v Mexico City muži zákona objavili štyridsaťdva lebiek, desiatky kostí a bližšie neurčený zárodok vo fľaši. Píše portál 24.hu. Čítať ďalej
01 | 11 | 2019 | redakcia