Harabinova schizofrénia? Včera Kotlebovu výzvu rázne odmietol, dnes o nej chce jednať
01 | 11 | 2019 I René Skalný

Svadba z rozumu či politický marketing? Aj tak by sa dala komentovať ponuka, ktorú pred dvoma týždňami adresoval Marian Kotleba Štefanovi Harabinovi. Vodca ĽSNS vyzval snáď najznámejšieho slovenského sudcu a najnovšie volebného lídra strany Vlasť na spoluprácu, presnejšie povedané, na spoločnú kandidátku. Harabin túto ponuku rezolútne odmietol, teraz možno zmení názor. Čo je za tým?


Zo začiatku to na spojenectvo rozhodne nevyzeralo. Sudca Najvyššieho súdu pre Denník N povedal, že nerokuje s Kotlebom o spolupráci. „Vlasť pôjde samostatne,“ rezolútne vyhlásil.

Marček si v otvorenom liste podal Harabina: Poslanec odhaľuje zákulisie prezidentskej kampane!
Poslanec NRSR Peter Marček, bývalý člen hnutia Sme Rodina a súčasný zakladateľ hnutia Hlas Ľudu sa na svojom Facebooku "obul" do Štefana Harabina. Sudcovi a volebnému lídrovi novovznikajúcej strany Vlasť Marček vyčíta nevďačnosť za jeho pomoc v... Čítať ďalej
29 | 10 | 2019 | Magda Danková


Harabin dostal pred dvoma týždňami od Kotlebu ponuku, aby sa spojili v mene boja „proti liberálom, ktorí chcú ovládnuť Slovensko“. Čas na rozmyslenie bol do 31. októbra. „Mne nikto ultimáta dávať nebude,“ povedal v stredu sudca aj politik v jednej osobe.

Podľa Kotlebu by spojenie s Harabinom prinieslo „synergický efekt“, ktorý by mobilizoval ďalších voličov. „Aj mnoho sklamaných voličov SNS by si s úľavou konečne povedalo, že máme alternatívu a máme koho voliť,“ hovoril Kotleba v polovici októbra.

Postoj Štefana Harabina je prinajmenšom zvláštny; Len predvčerom Kotlebovu výzvu Harabin nasrdene odmietol s tým, že mu nikto "ultimáta dávať nebude". Dnes je zrejme všetko inak;

„Strana VLASŤ chce Slovensko zmeniť zo skorumpovaného štátu na vlasť pre všetkých slušných ľudí. V záujme národno-štátnych záujmov Slovenska bude strana VLASŤ komunikovať s každým, komu ide o Slovensko a o ľudí. Slovensko, naša vlasť, to potrebuje a zaslúži si to. Preto sa k výzve pána Kotlebu vyjadrím do 10. 11. 2019,“ uvádza Štefan Harabin na Facebooku.



 

Čo je za týmto radikálnym obratom? Harabin už viackrát zdôraznil, že nemá záujem o spoluprácu so žiadnymi, súčasnými ani minulými politikmi. Je snáď vodca ĽSNS výnimkou. Ani ich vzájomné útoky či už zo strany Kotlebu, ktorý bývalého ministra spravodlivosti nazýval starou garnitúrou a obviňoval ho z toho, že nedrží slovo, kým Harabin od istého času (tesne po prvom kole prezidentských voľbách) začal zdôrazňovať Kotlebove "spochybňovanie výsledkov 2. svetovej vojny".

To, že sa títo dvaja "vlasteneckí" kandidáti od prezidentských volieb navzájom nemôžu vystáť nie je tajomstvom. Ak by teda k nejakej dohode predsa len prišlo, bude to takpovediac "svadba z rozumu".