Cyklobusy v Žilinskom kraji lákajú, tento rok prepravili viac ako dvetisíc bicyklov
01 | 11 | 2019 I SITA

Obľúbenosť cyklobusov v Žilinskom kraji každým rokom rastie. Tohtoročná sezóna bola už piata v poradí a ako informovala agentúru SITA hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Remencová, cyklobusy počas nej prepravili 2 148 bicyklov. Tradične najviac cyklistov autobusy prepravili na linke Žilina - Nová Bystrica, tohtoročnou novinkou bola prevádzka cyklobusov na Orave.


Keď Žilinský samosprávny kraj začal v roku 2015 s financovaním prevádzky cyklobusov, prepravil počas premiérovej sezóny 646 bicyklov. Štatistiky za tento rok hovoria o viac ako trojnásobku prepravených bicyklov.

"Počas tohtoročnej sezóny prepravili cyklobusy zo Žiliny do Terchovej, Turca a na Kysuce o 43 percent viac cyklistov ako vlani. Záujem bol najmä o ranné spoje a tradične najviac cyklistov sa prepravilo na linke zo Žiliny do Novej Bystrice, keďže tradičným lákadlom bola opäť Bystrická magistrála," zbilancovala úspešnosť cyklobusov Remencová.

Počas tohtoročnej sezóny žilinská župa pripravila pre milovníkov bicyklovania niekoľko noviniek. "Máme radosť, že dopyt po službe cyklobusov rastie. Preto sme sa tento rok rozhodli odštartovať cyklobusy na Kysuce do Bystrickej doliny a do Turca už o mesiac skôr ako po minulé roky. Zároveň sme rozšírili ponuku cyklobusov aj na Orave, kde počas pilotnej sezóny premávali na dvoch linkách," povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Špeciálne upravené autobusy teda jazdili aj medzi turisticky atraktívnymi lokalitami Zuberec, Zverovka, Vitanová a Oravice. Dokopy odviezli 187 bicyklov, pričom počas prázdnin premávali aj počas pracovných dní.

Bicykle sú prepravované na špeciálnych prívesoch za vozidlom, čo umožňuje odviezť väčší počet bicyklov. Na trasách Žilina – Nová Bystrica a Žilina – Turčianske Teplice sú to cykloprívesy s kapacitou 24 bicyklov, na trase zo Žiliny do Terchovej a na Orave využívajú nosiče pre šesť bicyklov.