Čína odsúdila zahrnutie čínskeho územia do teritória Indie
01 | 11 | 2019 I Mário Martinka
Čína vo štvrtok odsúdila zahrnutie čínskeho územia do západného sektora čínsko-indickej hranice ktorá patrí Indickej administratíve. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Geng Shuang na tlačovej konferencii uviedol , že takýto krok je „nezákonný“ a „neúčinný“. Uvádza portál China Global Television Network.

„Čína je rázne proti oznámeniu Indie o vytvorení dvoch takzvaných administratívnych území, ktoré niektoré čínske územie dostávajú do administratívnej jurisdikcie Indie,“ uviedol Geng.

Finančnú krízu môže spustiť prekvapivo Čína (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
31 | 10 | 2019


„Tento postup je nezákonný a neplatný a nezmení skutočnosti, že príslušné oblasti sú pod platnou kontrolou Číny,“ zdôraznil a naliehal na indickú stranu, aby rešpektovala suverénne práva a záujmy Číny.

„Žiadame Indiu, aby ... dodržiavala príslušné dohody dosiahnuté medzi oboma stranami a podnikla konkrétne kroky na zabezpečenie mieru a pokoja v pohraničných oblastiach Číny a Indie a vytvorila priaznivé podmienky na vyriešenie problému v pohraničí,“ uviedol Geng.

Nová hodvábna cesta: Keňa otvorila železnicu v hodnote 1,5 miliardy dolárov, ktorú financovala a vybudovala Čína (VIDEO+FOTO)
Čína rozvíja kenskú železničnú dopravu ako súčasť projektu novej hodvábnej cesty, ktorá spája Áziu, Európu a Afriku. Železnica je od svojej kenskej nezávislosti jej najväčším projektom. Čítať ďalej
22 | 10 | 2019 | Marek Molnár


Dodal, že India „naďalej podkopáva teritoriálnu suverenitu Číny jednostrannou zmenou svojho vnútroštátneho práva“ Washington vyzval na dodržiavanie práv a na zachovanie mieru pozdĺž de facto hranice v Kašmíre.

Napätie medzi Čínou a Indiou pozdĺž ich 4 000 km hranice pretrváva už roky, čoho výsledkom bola krátka vojna v roku 1962. Peking a Naí Dillí vynakladajú obrovské úsilie na nápravu svojich vzťahov od napätej situácie, z pred dvoch rokov na náhornej plošine v Doklame , na ktorú si uplatňuje nárok indický spojenec Bhután.

Čína zdvojnásobila projekty v oblasti infraštruktúry, keďže obchodná vojna s USA stále pokračuje
Peking v tomto roku zdvojnásobil hodnotu veľkých projektov v oblasti infraštruktúry, ktoré už boli schválené vládou. Cieľom tohto kroku je stabilizovať čínske hospodárstvo uprostred prebiehajúceho obchodného konfliktu s... Čítať ďalej
21 | 10 | 2019 | Marek Molnár


V pondelok strana premiéra Nareda Modi Bharatiya Janata pretlačila prezidentský dekrét s pomocou ktorého odstráni z ústavy článok ktorý zaručuje Kašmíru osobitnú autonómiu a zároveň zabraňuje občanom iných štátov nákup majetku alebo možnosť zamestnania v tejto oblasti.

Parlament musí ešte odsúhlasiť návrh zákona ktorý hovorí, že sa má Kašmír rozdeliť na dva regióny ktoré budú priamo kontrolované Indiou píše South China Morning Post.