Rusko prináša na Stredný východ potrebnú stabilitu, prehlásil Orbán
31 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Maďarský premiér Viktor Orbán ocenil úlohu Ruska ako stabilizačnej sily na Blízkom východe, pričom dodal, že Európa má veľký záujem o mier v Sýrii vzhľadom na neslávnu migračnú krízu.


„Rusko hrá dôležitú úlohu, pokiaľ ide o vytváranie stability na Blízkom východe a v Sýrii," uviedol Orbán na spoločnej tlačovej konferencii s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorého premiér pozval na stretnutie v Budapešti v stredu.

Orbán poznamenal, že úloha Moskvy v tomto regióne sa neobmedzuje len na vojenské alebo politické operácie a dodáva, že tieto dva štáty spolu diskutovali o humanitárnej pomoci.

„Budeme diskutovať o tom, ako dokážeme spolu zabezpečiť potravinovú bezpečnosť a obnoviť dediny, kde by sa migranti a utečenci mohli vrátiť z Európy. Potrebujú sa niekde vrátiť. To je naše priorita. Mali by sme poskytnúť pomoc, nemali by sme to zhoršovať,“ prehlásil maďarský premiér.

Orbán skôr novinárom prehlásil, že Maďarsko a Európa budú mať veľký úžitok z návratu mieru a stability do Sýrie, ktorá bola spustošená takmer deväťročným konfliktom. Varoval, že ak zostane v troskách, bude nútiť mnoho ľudí „migrovať do Európy“, pričom počas toho budú prechádzaž cez Maďarsko.

Turecko a Rusko začnú v piatok spolu hliadkovať v severnej Sýrii, prehlásil Erdogan
Spoločné turecko-ruské kontroly začnú s hliadkovaním koncom tohto týždňa v oblasti „bezpečnej zóny“, 30 kilometrov pozdĺž sýrskej hranice s Tureckom, uviedol prezident Recep Tayyip Erdogan. Čítať ďalej
30 | 10 | 2019 | Marek Molnár