Turecko a Rusko začnú v piatok spolu hliadkovať v severnej Sýrii, prehlásil Erdogan
30 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Spoločné turecko-ruské kontroly začnú s hliadkovaním koncom tohto týždňa v oblasti „bezpečnej zóny“, 30 kilometrov pozdĺž sýrskej hranice s Tureckom, uviedol prezident Recep Tayyip Erdogan.


Spoločné hliadky „začnú v piatok“, prehlásil Erdogan v stredu počas svojho prejavu pred zákonodarcami. Pričom poukázal na dohodu, ktorú minulý týždeň uzavrel s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Účelom hliadok je udržiavať bezpečnosť v „bezpečnej zóne“ pozdĺž turecko-sýrskej hranice. Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že kurdské sily, ktoré Ankara považuje za teroristov, opustili oblasť prostredníctvom špeciálne organizovaného „bezpečnostného koridoru“.

Erdogan uviedol, že dostal potvrdenie od Moskvy o stiahnutí kurdských polovojenských jednotiek z hranice, ale podľa tureckých spravodajských informácií tomu tak v niektorých prípadoch nebolo. Varoval, že turecká armáda bude pokračovať v tlaku na Kurdov, ak sa im nepodarí stiahnuť podľa dohody.

"Vykonáme drastickú reakciu na každý útok prichádzajúci mimo bezpečnej zóny a v prípade potreby ju ešte rozšírime," vyhlásil turecký prezident.

Ankara začiatkom tohto mesiaca spustila útočnú operáciu Mierová jar, ktorá je zameraná na kurdské sily. Ofenzíva sa zastavila potom, ako sa s USA dohodli na uľahčení kurdského stiahnutia, a neskôr sa podobná dohoda dosiahla aj s Ruskom.

Snemovňa reprezentantov USA uznala arménsku genocídu a hrozí Turecku novými sankciami
Ankara obvinila Washington zo „zneužívania histórie“ potom, čo Snemovňa reprezentantov Spojených štátov drvivou väčšinou schválila návrh zákona, ktorý uznáva arménsku genocídu z roku 1915 a požaduje nové sankcie proti spojencovi... Čítať ďalej
30 | 10 | 2019 | Marek Molnár