Migračné kvóty sú pre štáty EÚ záväzné. Tvrdí Luxemburský Súdny dvor
31 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič / Reuters

Členské štáty nemôžu podľa Generálnej advokátky Súdneho dvoru EÚ v Luxemburgu odmietať kvóty pre obavy o vnútornú bezpečnosť. Správu dnes priniesla agentúra Reuters.


Členské štáty Európskej únie, Česko, Poľsko a Maďarsko si nesplnili povinnosti vyplývajúce zo zmlúv Európskej únie, keď sa odmietli zapojiť do systému prerozdeľovania utečencov. Uviedla to vo štvrtkovom stanovisku Generálna advokátka Súdneho dvora Európskej únie, Eleanor Sharpstonová.

Európska komisia žaluje tieto štáty za porušenie zmluvných podmienok členstva v EÚ. Podľa advokátky štáty, ktoré odmietli migračné kvóty nemôžu zdôvodňovať svoj postoj obavami o svoju vnútornú bezpečnosť. Pohľad generálneho advokáta však nie je pre súd záväzný, často sa ním však pri rozhodovaní riadi.

Za 48 hodín sa dostalo z Turecka do Grécka 790 migrantov
Najnovší nápor vedie k dramatickému preplňovaniu táborov pre azylantov na gréckych ostrovoch v Egejskom mori, zriadených v čase migračnej krízy v rokoch 2015 a 2016. Čítať ďalej
31 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR


Európska komisia zažalovala trojicu štátov ešte minulý rok v januári. Štáty však tvrdia, že verdikt súdu nebude mať praktický význam, pretože nemôže zabezpečiť nápravu. Program prerozdeľovania migrantov totiž skončil po dvoch rokoch od jeho zavedenia, ešte v roku 2017.