Kašmírska autonómia v Indii oficiálne prestáva existovať
31 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Indická časť sporného Kašmíru bola rozdelená na dve časti, pričom jej dlhodobý samosprávny status oficiálne zanikol. Indický premiér Narendra Modi prisľúbil, že tento krok uvedie región do nového „veku stability“.


Vo štvrtok bol indický moslimský štát Džammú a Kašmír (J&K) oficiálne rozdelený na dve nové územia únie - Džammú a Kašmír na západe a Ladakh na východe.

Každá oblasť, ktorá sa stala jednotným územím, je v súčasnosti priamo pod ústrednou vládou Nového Dillí, na rozdiel od štátov, ktoré majú autonómiu vo vnútorných záležitostiach. Občania z celej Indie získali v Kašmíre právo vlastniť majetok a vykonávať verejnú funkciu. Až do dnešných dní mali tieto výsady len miestni rodáci.

Predseda vlády Narendra Modi, ktorý vystúpil pred kolosálnou sochou cteného štátnika Sardara Patela v Gudžaráte, oznámil, že Džammú, Kašmír a Ladakh „robia krok k novej budúcnosti“.

Začiatkom augusta India zrušila desaťročný článok 370 svojej ústavy, ktorý zaručuje Kašmíru samosprávny štatút. Modi uviedol, že článok fungoval ako „umelá stena“ medzi regiónom a zvyškom krajiny. Uviedol, že reorganizácia pomôže bojovať proti islamským povstaleckým skupinám, bude poháňať hospodársky rast a prinesie „nový vek politickej stability“ v regióne.

Za tri desaťročia prišlo o život viac ako 40 000 ľudí v dôsledku terorizmu.

Modi prisľúbil, že nedôjde k náboženskej diskriminácii, zatiaľ čo vláda v tejto oblasti pomôže vybudovať nové cesty, železnice, nemocnice a vysoké školy.

Severná Kórea vystrelila 2 „neidentifikované rakety“, prehlásila Južná Kórea
Severná Kórea vo štvrtok popoludní vystrelila do vôd medzi Južnou Kóreou a Japonskom dve „neidentifikované rakety“, uviedla vo vyhlásení juhokórejská vláda. Čítať ďalej
31 | 10 | 2019 | Marek Molnár