Východný blok je opäť cieľom záujmov Ruska. Putin začína Orbánom
30 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Dnes sa očakáva príchod ruského prezidenta Vladimira Putina do Maďarska, nakoľko dostal pozvanie od maďarského predsedu vlády Viktora Orbána. Bez ohľadu na to, ako toto stretnutie dopadne, je vcelku pravdepodobné, že to podráždi USA a EÚ.


Obaja vedúci predstavitelia „prediskutujú celý rad otázok, ktoré sa týkajú vzájomného pôsobenia medzi Ruskom a Maďarskom, pričom sa budú zameriavať hlavne na obchod, hospodárstvo a kultúru. Zároveň si vymenia názory na niektoré súčasné medzinárodné a regionálne záležitosti“, uviedol Kremeľ vo vyhlásení pred návštevou, bez uvedenia akýchkoľvek ďalších podrobností.

Jedným z evidentných bodov ich programu je prebiehajúci proces rozširovania jadrovej elektrárne v Paksi. Ako jediná jadrová elektráreň v Maďarsku, je schopná dodávať až 40 percent energetických potrieb krajiny. Výstavba dvoch nových energetických blokov bola dohodnutá v roku 2014 a schválená EÚ v roku 2017, zatiaľ čo Moskva do roku 2025 poskytla Maďarsku štátnu pôžičku vo výške 10 miliárd EUR.

Maďarsko tiež vyjadrilo záujem o vytvorenie zásoby ruského zemného plynu pred skončením platnosti tranzitných dohôd s Moskvou a Ukrajinou do konca roku 2019.

Lavrov označil prítomnosť USA v Sýrii za „Arogantnú a nezákonnú“
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že Spojené štáty „arogantne“ vyslali svoje vojenské jednotky aby strážili ropné polia v Sýrii, pričom dodal, že stále nie je jasné, proti komu je potrebné zariadenia... Čítať ďalej
30 | 10 | 2019 | Marek Molnár