Snemovňa reprezentantov USA uznala arménsku genocídu a hrozí Turecku novými sankciami
30 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Ankara obvinila Washington zo „zneužívania histórie“ potom, čo Snemovňa reprezentantov Spojených štátov drvivou väčšinou schválila návrh zákona, ktorý uznáva arménsku genocídu z roku 1915 a požaduje nové sankcie proti spojencovi NATO.


Snemovňa reprezentantov Spojených štátov v utorok hlasovala s výsledkom 405-11 za opatrenie na pamiatku genocídy, ktorú spáchala turecká osmanská vláda pred viac ako storočím.

Toto „hanebné rozhodnutie“ je „neplatné a márne“, prehlásil turecký minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu vo svojom príspevku na Twitteri, pričom označil tento krok za zjavnú „pomstu“ za nezávislú zahraničnú politiku Turecka.



Zákonodarcovia USA zdvojnásobili svoj tlak a hlasovali tiež s výsledkom 403-11 v prospech vytvorenia opatrenia, v ktorom vyzývajú prezidenta Trumpa, aby zaviedol nové sankcie voči tureckému finančnému sektoru a zastavil predaj zbraní. Ankara vyhlásila, že takéto hrozby sú nepredstaviteľné voči spojencovi NATO, a porušili by tým dohodu, ktorá sa dosiahla tento mesiac s americkou vládou.

"Žiadame Kongres USA, aby nevyužíval bilaterálne otázky na domácu politiku a aby konal v súlade s duchom našej aliancie a partnerstva," uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Lavrov označil prítomnosť USA v Sýrii za „Arogantnú a nezákonnú“
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že Spojené štáty „arogantne“ vyslali svoje vojenské jednotky aby strážili ropné polia v Sýrii, pričom dodal, že stále nie je jasné, proti komu je potrebné zariadenia... Čítať ďalej
30 | 10 | 2019 | Marek Molnár