Najprv znečisťovali životné prostredie kravy, teraz to sú astmatickí pacienti
30 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Najnovšia správa z univerzity v Cambridge odhalila, že ľudia s astmou môžu znížiť svoju uhlíkovú stopu na životnom prostredí prechodom na „zelenšiu“ medicínu.


Z 50 miliónov astmatikov v Spojenom kráľovstve v roku 2017, bol predpísaný inhalátor približne pre päť miliónov pacientov. Pričom sedem z desiatich pacientov emitovalo skleníkový plyn fluór, ktorý sa používa ako účinná látka na dodanie lieku do pľúc.

Najnovšia správa tímu z univerzity v Cambridge naznačuje, že prechod na iný typ inhalátora by mohol byť pre životné prostredie taký veľký, ako prechod na vegetariánstvo alebo zaviazanie sa k recyklácii, aj keď pacienti by sa mali pred vykonaním zmeny obrátiť na svojho lekára.

Takzvané „inhalátory s odmeranými dávkami“ zodpovedajú za 4% emisií skleníkových plynov a vedci naznačujú, že nahradenie iba jedného z desiatich z týchto inhalátorov suchým práškom by znížilo emisie CO2 o odhadovaných 58 kiloton, čo predstavuje ekvivalent 180 000 ciest autom z Londýna do Edinburghu.

Vedci tiež tvrdia, že by to bolo porovnateľné s tým, ako keby ste úplne odstrihli mäso z vášho jedálničku a zachránili tým Zem od ďalších 150 do 400 kg oxidu uhličitého.

Nie je prekvapením, že sa táto správa stretla s pobúrením na sociálnych médiách. Mnohí kritizovali vedcov, že sa zacielili na ľudí s chronickou a potenciálne život ohrozujúcou chorobou.



Streľba na halloweenskom večierku v Long Beach si vyžiadala troch mŕtvych
30 | 10 | 2019 | TASR