Pes hrdinom: Trump zverejnil fotografiu psa zraneného pri operácii proti Baghdádímu

Baghdádí zahynul počas operácie amerických síl na severozápade Sýrie. Podľa Trumpa odpálil na sebe samovražednú vestu počas úteku pred príslušníkmi amerických špeciálnych jednotiek.


Americký prezident Donald Trump zverejnil v pondelok na Twitteri fotografiu armádneho psa zraneného pri špeciálnej operácii v Sýrii, ktorá vyústila do smrti vodcu extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) abú Bakra Baghdádího. Meno belgického ovčiaka malinois však zostalo v utajení.

Zabitie Baghdadiho môže „podnietiť ďalší cyklus násilia“
Experti na Blízkom východe varujú, že vražda Abua Bakra al-Bagdadiho americkými jednotkami môže dať islamskému štátu a iným teroristom v tejto oblasti „nový impulz“. Čítať ďalej
28 | 10 | 2019 | Marek Molnár


"Zverejnili sme fotografiu úžasného psa (meno zostáva utajené), ktorý odviedol SKVELÚ PRÁCU na zajatí a zabití lídra IS abú Bakra Baghdádího," tvítoval Trump.

Ako pripomenula agentúra AP, predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl Spojených štátov v pondelok na tlačovom brífingu predtým uviedol, že zviera počas víkendovej špeciálnej operácie "vykonalo obrovskú službu".

Baghdádí zahynul počas operácie amerických síl na severozápade Sýrie. Podľa Trumpa odpálil na sebe samovražednú vestu počas úteku pred príslušníkmi amerických špeciálnych jednotiek, pričom okrem seba usmrtil aj tri svoje deti.



Miley povedal, že pes, ktorý pri operácii utrpel ľahšie zranenia, sa zotavuje a vracia sa do služby na nezverejnenom mieste.

Americká armáda bežne využíva belgických ovčiakov malinois na sprevádzanie a ochranu vojakov, lokalizovanie nepriateľských síl a na hľadanie výbušnín, uviedol Ron Aiello, riaditeľ organizácie združujúcej súčasných i bývalých psovodov americkej armády.