Zabitie Baghdadiho môže „podnietiť ďalší cyklus násilia“
28 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Experti na Blízkom východe varujú, že vražda Abua Bakra al-Bagdadiho americkými jednotkami môže dať islamskému štátu a iným teroristom v tejto oblasti „nový impulz“.


V nedeľu americký prezident Donald Trump oznámil, že operácia v sýrskej provincii Idlib mala za následok smrť vodcu islamského štátu, ktorý sa odpálil sám so samovražednou vestou, na ktorej boli pripevnené výbušniny.

"Jeho smrť, podobne ako bin Ládina, bola významná, pretože spôsobila stratu veľmi charizmatického vodcu," uviedol bývalý predstaviteľ Pentagonu Michael Maloof. Vyjadril však obavy, že by „to mohlo dať IS nový impulz na pokračovanie v teroristických útokoch.“

Odborník na Blízkom východe Nicolas Davies naznačil, že zabíjanie vodcov, ale aj iné nájazdy na teroristické skupiny, môžu niektorých ľudí inšpirovať k väčšiemu násiliu.

„Výskum v Sýrii v skutočnosti zistil, že väčšina lokálnych obyvateľov sa pripojí k týmto ozbrojeným skupinám, aby chránili seba, ale aj svoje rodiny pred protiteroristickými operáciami alebo inváziami zahraničných síl,“ dodal odborník.

Maloof sa domnieva, že veľa závisí od identity budúceho vodcu a od toho, či bude charizmatický a zjednocujúci.

Portál Newsweek, ktorý citoval regionálne spravodajské médiá, uviedol, že novým šéfom teroristov je Abdullah Qardash, bývalý iracký vojenský dôstojník, ktorý pôsobil za vlády Saddáma Husajna.

AKTUÁLNE: Vedúci predstaviteľ ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, bol zabitý pri americkom nálete v Sýrii, potvrdil Trump
Americký prezident Donald Trump oficiálne oznámil, že vodca islamského štátu Abu Bakr al-Bagdadi bol zabitý počas amerického vojenského náletu v severozápadnej Sýrii, čím sa potvrdili všetky zvesti, ktoré kolovali o jeho smrti. Čítať ďalej
27 | 10 | 2019 | Marek Molnár