Danko si overil,či Kalavská súhlasí s presunom hlasovania o reforme nemocníc
28 | 10 | 2019 I TASR

Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) si pred pondelkovým rokovaním parlamentu overil, či ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) súhlasí s presunutím hlasovania o reforme nemocníc. Pripustil, že by sa o návrhu mohlo rozhodnúť ešte v tomto volebnom období.


"Ja som mal pred schôdzou telefonát s pani ministerkou, keďže mi bolo tlmočené, že predseda vlády aj ona sú s tým stotožnení, overil som si to. Pani ministerka súhlasila s presunutím hlasovania," povedal Danko. "Je to ťažký zákon, ešte nevieme, ako bude schválený," vysvetlil.

Poslanci SNS sa podľa jeho slov o stratifikácii zodpovedne rozprávali. "Určite je tá diskusia doplnená aj stanoviskami nášho štátneho tajomníka, ktorý má nejaké informácie, postrehy z regiónov," priblížil Danko.

Na otázku, či sa ešte dá reforma schváliť v tomto volebnom období, Danko odpovedal, že áno. Pripustil, že by snemovňa mohla zasadnúť ešte v januári, keď by sa mohli prípadne ostávajúce návrhy prerokovať. Vysvetlil, že je sám zvedavý, ako sa poslanci zachovajú v súvislosti s dohodou, že na poslednej schôdzi by už nemali byť poslanecké návrhy. "Nikomu nemôžete brániť. Nič sa nestane, bude januárová schôdza," skonštatoval.

Poslanci mali v pondelok hlasovať o tom, či podporia reformu nemocníc zahrnutú v novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, a posunú ju do druhého čítania. Hlasovanie však presunuli na nasledujúcu schôdzu. V pléne o tom informoval šéf parlamentu Danko s tým, že o to požiadala ministerka zdravotníctva.

Reforma nemocníc má pacientom priniesť kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť meranú cez lepšie výsledky liečby. Nemocnice by mali podľa návrhu postupne nastaviť kritériá, ktoré to mali zabezpečiť, ako napríklad minimálny počet výkonov za rok. Novela sa nachádza v prvom čítaní.