Poslancom ostal jediný bod na prerokovanie, hlasovať budú o desiatkach návrhoch
27 | 10 | 2019 I SITA

Predposledná tohtoročná schôdza parlamentu pokračuje netradične v pondelok od 09:00. Poslancom ostal na prerokovanie jediný bod.


Poslanci vládneho Smeru-SD v návrhu novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva presadzujú, aby údaje o zamestnaní kandidátov na kandidačnej listine a hlasovacom lístku museli byť skutočne údajmi o ich zamestnaní. Hovoria, že chcú zamedziť zneužívaniu tohto priestoru na propagáciu občianskych združení či iných právnických osôb.

Diskusia sa očakáva k pozmeňovaciemu návrhu k novele, ktorým sa predlžuje moratórium na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky pred voľbami z aktuálnych dvoch týždňov na 50 dní. O tom, že by sa malo moratórium predĺžiť, hovoril ako prvý predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko.

Zdôvodnil to tým, že prieskumy sa na Slovensku kupujú. Proti predĺženiu moratória je Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied či Inštitút verejných otázok.

Sociologický ústav tvrdí, že návrhy na predĺženie moratória na zverejňovanie prieskumov preferencií politických strán pred voľbami sú v rozpore s princípmi slobody slova, zvýhodňujú politické strany na úkor verejnosti a môžu povzbudiť sledovanosť manipulatívnych zdrojov informácií.

Parlament počas druhého rokovacieho týždňa 51. schôdze nehlasoval vo štvrtok ani v piatok. Poslanci prerokovali štyri desiatky bodov, o ktorých rozhodnú v pondelok počas hlasovania o 11:00.