Svetové združenie Slovákov žijúcich v zahraničí povedie naďalej Vladimír Skalský
26 | 10 | 2019 I SITA

Na ďalšie štyri roky zvolili delegáti VI. Riadneho Valného zhromaždenia Svetového združenia Slovákov v zahraničí (SZSZ) Vladimíra Skalského za predsedu tejto organizácie.


Ako ďalej agentúru SITA informoval samotný Skalský, vo výkonnom výbore, teda najužšom vedení SZSZ, ho doplnili podpredsedovia Dušan Daučík zo Švédska, Pavel Hlásnik z Rumunska a Milan Čuba z USA, tajomníčky Alžbeta Hollerová Račková z Maďarska a Svetlana Zolňanová zo Srbska a členovia výboru Andrej Dan Bárdoš z Česka a Ján Šuľan zo Srbska. SZSZ združuje 121 slovenských spolkov a inštitúcií z 24 krajín sveta.

„V uzneseniach SZSZ sa ako o zásadnej priorite hovorí o urýchlenom zriadení Centra slovenského zahraničia ako projektu tejto strešnej organizácie, zvýšení komfortu volieb zo zahraničia, ale aj o preskúmaní možnosti zastúpenia krajanov v NR SR po vzore radu iných krajín. Svetové združenie Slovákov v zahraničí tiež privítalo, že sa podľa jeho slov konečne zvrátil trend vo vývoji výšky finančnej podpory krajanských projektov. Tá konečne stúpa, podľa SZSZ však stále je i v tomto smere čo naprávať, napríklad v porovnaní s Maďarskom a Poľskom,“ uviedol Skalský.

Združenie na valnom zhromaždení riešilo aj vplyv globalizácie a hromadnej migrácie Slovákov zo Srbska či Ukrajiny na Slovensko a naopak, zo Slovenska do západnej Európy či Zámoria. Nová situácia podľa nich vyžaduje prehodnotenie niektorých prístupov vrátane zmeny definície zahraničného Slováka. Tá dnes neobsiahne krajanov, ktorí síce dlhodobo žijú v zahraničí, avšak na Slovensku majú trvalé bydlisko.

Vladimír Skalský sa narodil v roku 1972 v Prešove, od roku 1990 žije v Prahe, kde na Matematicko-fyzikálnej fakulte Univerzity Karlovej absolvoval teoretickú fyziku. Je dlhoročným funkcionárom slovenských spolkov a od roku 2014 aj riaditeľom Slovenského domu v Prahe. V minulosti bol aj podpredsedom Rady vlády ČR pre národnostné menšiny, dnes pôsobí vo výbore Rady vlády SR pre kultúru. Predsedom Svetového združenia Slovákov v zahraničí je už od roku 2006. Ako autor má na konte niekoľko kníh vrátane zbierok básní.