Čínske mesačné vozidlo zachytilo obrázky „gélovitej“ látky na temnej strane mesiaca (FOTO)
26 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Čínske mesačné vozidlo Yutu-2 zachytilo obrázky zvláštnej „gélovitej“ látky nachádzajúcej sa v kráteri na temnej strane mesiaca.


Mesačné vozidlo sa vydalo do kráteru, aby zachytilo jasný snímok zvláštnej látky po tom, čo ju na začiatku tohto mesiaca spozoroval jeden člen z tímu. Tím zdieľal snímky tejto látky prostredníctvom sociálnych sietí.

Zvláštnu látku si všimol člen tímu, Yu Tianyi, počas cesty mesačného vozidla cez jeho povrch. Tím opísal túto látku ako „výrazne odlišnú od okolitej lunárnej pôdy“.

Jednou z teórií je, že to môže byť impactit, ktorý sa vytvára pri dopadnutí meteoritov.

Reuters


Yutu-2 je prvé vozidlo, ktoré preskúmalo temnú stranu mesiaca. Táto temná strana bola mnohokrát pozorovaná z lunárnych obežných dráh, ale nikdy sa neskúmala priamo na povrchu. Všeobecne sa nazýva „temná strana“, pretože ju nemožno vidieť zo Zeme a je relatívne nepreskúmaná.

Pristátie mesačného vozidla zdôrazňuje ambície Číny súperiť s USA, Ruskom a Európou vo vesmírom programe.

Vedci dúfajú, že tieto pozorovania im pomôžu dozvedieť sa viac o rannom štádiu slnečnej sústavy a narodení prvých hviezd vo vesmíre.

Nové fosílne objavy pomohli vyobraziť vývoj cicavcov (FOTO)
Najnovšie tisícky novoobjavených fosílií by mohli poskytnúť informácie o živote cicavcov, ktoré žili približne pred 66 miliónmi rokmi, ešte predtým, ako ich katastrofická udalosť všetkých vyhubila. Čítať ďalej
25 | 10 | 2019 | Marek Molnár