Oslabenie národných mien môže viesť ku globálnej menovej vojne, prehlásil generálny riaditeľ Rosneftu
25 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Ďalšie znehodnocovanie národných mien, obchodná vojna medzi USA a Čínou a sankcie USA proti producentom ropy - toto všetko by mohlo mať za následok globálny konflikt s „nepredvídateľnými dôsledkami“, uviedol generálny riaditeľ najväčšej ruskej ropnej spoločnosti Rosneft.


Svetová menová vojna by mohla svet uvrhnúť do recesie, varoval generálny riaditeľ Rosneftu Igor Sechin. Generálny riaditeľ dodal, že globálna ekonomika sa nikdy nestretla s takouto kombináciou hrozieb, pričom trhy podceňujú toto riziko.

"Postupné oslabenie národných mien zvyšuje pravdepodobnosť globálnej menovej vojny s mimoriadne nepredvídateľnými dôsledkami," uviedol Sechin.

Niekoľko krajín muselo znehodnotiť svoje meny a znížiť úrokové sadzby, a to vrátane štátov ako India, Thajsko, Nový Zéland a Čína. Čína bola nedávno označená Trumpom za „menového manipulátora“, uviedol Sechin a dodal, že oslabenie menovej politiky a nižšie sadzby spolu so sankciami USA voči producentom ropy môžu tiež zvýšiť riziko recesie.

Sechin obvinil Washington zo snahy ťažiť zo stavu globálnej ekonomiky a vyzval na prehodnotenie stavu doláru ako rezervnej meny.

„Keďže USA manipulujú s úrokovými sadzbami a využívajú stav svetovej ekonomiky, je potrebné si položiť otázku: Mal by byť dolár svetovou rezervnou menou? Môžeme sa spoľahnúť na USA ako zdroj stability svetového hospodárstva v súčasnom prostredí?," uviedol ďalej generálny riaditeľ.

Sechin tiež poznamenal, že Spojené štáty môžu podniknúť nové kroky na „zviditeľnenie Ameriky“, pretože v značnej miere investujú do globálnej ekonomiky miliardy dolárov. Minulý týždeň Federálny rezervný systém USA ohlásil plány na nákup amerických štátnych pokladničných poukážok v hodnote 60 miliárd dolárov.

Rusko sa dohodlo s Afrikou zriadiť obchodnú platformu za 5 miliárd dolárov
Na rusko-africkom samite v Soči sa dosiahla dohoda o vytvorení mechanizmu na financovanie obchodných dohôd. Cieľom tejto dohody je poskytnúť ruským vývozcom prístup na africký trh. Čítať ďalej
25 | 10 | 2019 | Marek Molnár