Ničivé požiare spaľujú Kaliforniu! Úrady museli evakuovať 40 tisíc ľudí
25 | 10 | 2019 I Ján Prokop

Úrady v Kalifornii kvôli lesným požiarom nariadili evakuáciu asi 40.000 ľudí z niekoľkých miest v okolí Los Angeles. Oheň sa rýchlo šíri v dôsledku silného vetra a vysokých teplôt, informovala dnes agentúra Reuters. Plamene ohrozujú tiež vinársku oblasť v severnej Kalifornii.


Niekoľko domov zhorelo po tom, čo sa oheň následkom silného vetra prehnal suchou vegetáciou na okraji mesta Santa Clarita. Z husto obývanej oblasti bolo pred živlom presunutých do bezpečia 40.000 ľudí. Nárazy vetra miestami dosahujú rýchlosti cez 65 kilometrov za hodinu, dym z požiarov je vidieť na kilometre ďaleko.

Požiar ohrozuje tiež vinársky okres Sonoma a predovšetkým mestečko Geyserville v severnej Kalifornii, kde žije 900 ľudí a ktoré je obľúbeným turistickým cieľom v miestnej vinárskej oblasti.

"Ak ste v Geyserville, odíďte," vyzval úrad okresného šerifa obyvateľov a návštevníkov. Bez elektriny sa vo štvrtok v oblasti ocitlo na 200.000 domácností, napísala agentúra Reuters.



Doteraz nie sú hlásené žiadne zranenia. Panujú však obavy, že sa budú opakovať ničivé požiare v severnej Kalifornii, ktoré v roku 2017 usmrtili 44 ľudí.

V Grécku silný vietor narušil trajektovú a leteckú dopravu, požiare stále vyčíňajú
Silný vietor spôsobil v Grécku vážne narušenia trajektovej a leteckej dopravy, pričom trajektové služby v Egejskom mori museli byť úplne zrušené. V sobotu o tom informovala grécka pobrežná stráž. Čítať ďalej
14 | 09 | 2019 | TASR