MÉDIÁ: Vlastník Markízy si na súde verí, na zmenkový spor nevytvára žiadne rezervy
25 | 10 | 2019 I
Vlastník televízie Markíza, mediálna skupina Central European Media Enterprises (CME), si v zmenkovom súdnom spore verí. V účtovníctve svojich firiem totiž ani napriek prebiehajúcemu súdnemu konaniu nevytvorila žiadne rezervy pre prípadný verdikt v neprospech televízie. Slovenské súdy pritom aktuálne vedú konania vo veci štyroch zmeniek, ktorých celková nominálna hodnota predstavuje 69 miliónov eur.

„Vzhľadom na fakty a okolnosti týchto prípadov sme neakumulovali žiadne zdroje v súvislosti s týmito pohľadávkami,“ konštatuje v správe pre investorov spoločnosť CME. Pojednávanie v kauze televíznych zmeniek bude pokračovať už koncom októbra.

Špecializovaný trestný súd zrušil povolenie na zvukový prenos z pojednávania zmeniek TV Markíza
Predseda senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Emil Klemanič zrušil súhlas na vysielanie zvukových prenosov vo veciach zmeniek TV Markíza, z ktorej sú obžalovaní Marian K. a Pavol R. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína... Čítať ďalej
15 | 10 | 2019 | TASR


Obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti v tomto prípade čelia väzobne stíhaný podnikateľ Marian K. a bývalý riaditeľ televízie Markíza Pavol R. Trestnému procesu predchádzala séria občianskoprávnych pojednávaní, v rámci ktorých Marian K. požadoval vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000 a splatných po 15 rokoch. Žalovaným v prvom rade bol Pavol R.

Keďže ten uviedol, že na vyplatenie nemá potrebné finančné prostriedky, zaplatiť by ich musela spoločnosť Markíza - Slovakia ako žalovaný v druhom rade. Markíza dlhodobo spochybňuje pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Taktiež argumentovala, že Pavol R. pri predaji svojho vlastníckeho podielu v spoločnosti kupujúcim zatajil podpis zmeniek a tie neboli registrované v účtovných dokladoch.

Pavol Rusko vydáva životopisnú knihu s názvom „Markíza, politika, mafia“
05 | 10 | 2019 | Magda Danková


Takisto podľa Markízy neevidovali vlastníctvo zmeniek ani spoločnosti Mariana K., ktoré ich údajne vlastnili, konkrétne Inkasný servis a neskôr Správa a inkaso zmeniek. Markíza sa tiež odvoláva na znalecký posudok vypracovaný Národnou kriminálnou agentúrou, ktorý spochybňuje, že zmenky boli podpísané v roku 2000.

Central European Media Enterprises prevádzkuje televízne stanice v piatich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r. o. CME informovala, že touto transakciou sa stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r. o. ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza. Okrem samotnej televízie Markíza na Slovensku prevádzkuje aj televízie Doma, Dajto a Markíza International.