VODIČI POZOR: Za jazdu v strednom pruhu Vám hrozí pokuta!
23 | 10 | 2019 I Marko Žarič
Dopravní policajti si v najbližších dňoch posvietia na nedisciplinovaných vodičov. Muži zákona budú kontrolovať predovšetkým nedovolenú jazdu v strednom pruhu. Je zarážajúce že veľká časť vodičov ani len netuší akého priestupku sa dopúšťa. Nič menej, neznalosť zákona neospravedlňuje a za tento dopravný delikt hrozí vysoká pokuta.


Mnoho vodičov totiž nerešpektuje účel stredného pruhu a využívajú ho prednostne pre svoju jazdu. Takáto jazda sa však, okrem iného, vylučuje s pravidlami cestnej premávky.

Tisíce Slovákov môžu prísť o vodičáky, nemusia urobiť ani priestupok. Čo sa to deje?
Mnoho Slovákov možno už čoskoro príde o svoje vodičské oprávnenia. Štát totiž po novom bude môcť “vodičák” zadržať aj bez toho, aby bol jeho držiteľom spôsobený akýkoľvek dopravný priestupok! Čítať ďalej
17 | 10 | 2019 | Gabriel Matta


Zákon jasne stanovuje, že na jazdu majú vodiči používať výhradne pravý pruh, ostatné pruhy slúžia na predchádzanie, obchádzanie alebo odbočovanie. Avšak aj napriek jasným pravidlám sa v praxi stretávame s vodičmi, ktorí to nerešpektujú. Realitu potom odzrkadľuje fakt, že sa tak na diaľnici zbytočne vytvárajú kolóny, ktoré nie sú spôsobené len dopravnými obmedzeniami. A to práve kvôli nezodpovedným vodičom, ktorí si na diaľnici navzájom blokujú jazdné pruhy.

Okrem diaľnice Vás však pokuta neminie ani na iných cestách. Zákon sa týka aj ciest mimo obce. Vo všeobecnosti totiž platí, že na ceste s dvoma alebo s viacerými jazdnými pruhmi v jednom smere jazdy, sa jazdí vždy v pravom jazdnom pruhu.




 

JAZDA NA BRATISLAVSKOM OBCHVATE

Vodiči by mali spozornieť nie len na diaľnici, ale aj všade kde sa nachádza stredný pruh.
Predovšetkým v Bratislave, veľa šoférov berie jazdu v strednom pruhu ako samozrejmosť. Z tohto dôvodu by mali byť obozretní hlavne tí, ktorí denne jazdia po obchvate. Vyhnete sa tak poriadne vysokej pokute.

„Touto jazdou v strednom pruhu, porušujú zákon o cestnej premávke a dopúšťajú sa priestupku, za ktorý je v správnom konaní možné uložiť pokutu do 100 eur," uvádza polícia na ich oficiálnej Facebookovej stránke.