Taliansky boss Giovanni Brusca si odpyká doživotný trest za verejný masaker, a vraždu chlapca ktorého mučil 28 mesiacov: "Rozpúšťal som telá v kyseline, opekal telá vo veľkých griloch"
23 | 10 | 2019 I Ján Prokop

Doživotný trest v rímskom väzení Rebibbia si odpykáva Giovanni Brusca. Mafiánskeho šéfa svet pozná skôr pod prezývkou Prasa. Brusca mal zavraždiť až 200 ľudí! Do väzenia ho však súd poslal za popravu len piatich z nich a následnú vraždu malého chlapca. Bývalý kráľ podsvetia súd žiadal o prepustenie do domáceho väzenia. Predstava, že by mal usvedčený vrah byť prepustený z väzenia, pobúrila taliansku verejnosť. Súd nakoniec jeho žiadosť zamietol.


Kat či prasa smädný po krvi! Obe tieto prezývky patria Giovannimu Bruscovi, bývalému šéfovi talianskej mafie. Podľa informácií médií Brusca kedysi tvrdil, že zavraždil 100 až 200 ľudí! "Mafián nie je krvilačný človek alebo terorista. Pravidlo je, že zabíja v mene organizácie," povedal Brusca.

Napriek tomu, že sa mal spáchať desiatky vrážd, súd ho poslal na doživotie za mreže za jediný masaker v roku 1992. Na diaľnici v blízkosti mestečka Capaci pod diaľnicu položil niekoľko bômb. Vo chvíli, keď po mieste prechádzal voz, ktorý viezol národného hrdinu, prokurátora Giovanniho Falconeho, Brusca stlačil gombík a odpálil nálož. Spolu s Falconom na diaľnici zomrela aj jeho manželka a päť bodyguardov. Netrvalo dlho a o život prišiel aj jeho nástupca Paolo Borsellino. Po smrti dvoch zástupcov zákona sa schyľovalo ku koncu talianskeho mafiánskeho bossa.

Polícia zatkla Maria Santa Di Mattea, ktorý sa podieľal na vražde Falconeho. Di Matteo začal spolupracovať so strážcami zákona. Brusca, ktorý sa mu chcel za zradu pomstiť, uniesol jeho jedenásťročného syna Giuseppeho. Malého chlapca mučil dlhých dvadsaťosem mesiacov, týral ho hladom a držal ho zamknutého v klietke. Dokonca mučeného chlapca fotil a fotografie posielal rodine. O dva roky neskôr ho zaškrtil a telo nechal rozpustiť v kyseline. "Rozpúšťal som tela v kyseline, opekal tela vo veľkých griloch, pozostatky som zahrabával do zeme," mal napísať vo svojich spomienkach.

V roku 1996 vtedy tridsaťdeväťročného kráľa mafie polícia chytila ​​na Sicílii a bol odsúdený na doživotie. Trest si odpykáva v rímskom väzení Rebibbia. Brusca, jeden z najkrutejších talianskych mafiánskych bossov, dokonca podal na súde žiadosť, aby si mohol odsedieť zvyšok trestu v domácom väzení. Súd jeho žiadosť zamietol.

Advokáti Brusceho sa však nevzdali a bojujú za jeho prepustenie do domáceho väzenia ďalej. Podľa nich je možné, že Brusco nakoniec opustí väzenie. Talianska verejnosť je pobúrená. "Viacnásobný vrah, páchateľ masakru v Capaci, gangster zabíjajúcich deti, chce ísť slobodne domov? Robíte si srandu?" Napísal taliansky vicepremiér Matteo Salvini na facebooku. "On vraj spolupracuje s justíciou a tvrdí, že robí pokánie. Ten, čo má na svedomí viac ako 200 ľudí vrátane dieťaťa, ktoré uškrtil a potom rozpustil v kyseline. Úprimne, zdá sa mi to smiešne,"  uviedla Tina Montinarová, vdova po jednom z policajtov, ktorý zomrel pri výbuchu.

Dražba predmetov slávnych hudobníkov! Sveter Kurt Cobaina sa môže vydražiť za 300 tisíc eur
Aukčná sieň Julien's Auctions bude tento piatok dražiť slávny sveter, ktorý mal na sebe frontman kapely Nirvana Kurt Cobain počas nahrávania unplugged vystúpenie z roku 1993. Vyvolávaciu cenu stanovili odhadcovia na 50 tisíc dolárov, sú ale... Čítať ďalej
23 | 10 | 2019 | Ján Prokop