Predseda vlády pozval na stretnutie na úrad reštituentov z Javoriny
23 | 10 | 2019 I TASR

Slovenský premiér Peter Pellegrini dnes adresoval pozvanie na Úrad vlády SR reštituentom, ktorí žiadajú o vrátenie ich pozemkov v bývalom vojenskom obvode Javorina. Tí ho požiadali o prijatie pred budovou Strednej odbornej školy na Garbiarskej ulici v Kežmarku pred zasadaním vlády.


Malo by sa tak podľa jeho slov stať ešte v novembri. Podľa reštituentov im zatiaľ nebolo vrátených ani pol hektára pozemkov, zatiaľ sa nič podstatné v tom smere nedeje a celý proces vracania pozemkov je pozastavený. Naznačili tiež, že v obvode sa ťaží drevo.

Reštituenti, ktorí o vrátenie pozemkov žiadajú takmer tridsať rokov, naposledy oslovili predsedu vládu pred rokom, rovnako pred výjazdovým rokovaním v Kežmarku. Premiér dnes povedal, že na základe tohto stretnutia bol navýšený počet zamestnancov a rovnako sa navýšili financie, aby zvládali vybavovať viac spisov.

Dnes prisľúbil, že bude o probléme hovoriť s ministrom obrany Petrom Gajdošom a bude sa na to pýtať. Na stretnutie s reštituentmi v Bratislave plánuje prizvať aj zodpovedných. „Nech si to povieme zoči-voči, oni budú mne rozprávať tak a vám budú rozprávať inak. Nech to povedia vám do oči a ja sa na to budem veľmi rád pozerať,“ poznamenal.

Vojenský obvod Javorina v okrese Kežmarok bol zriadený v roku 1952. Vysídlené a zrovnané so zemou boli preto obce Ruskinovce, Dvorce, Blažov či osada Ľubické kúpele. Vojenský obvod bol vytvorený aj z častí katastrálnych území ďalších 22 spišských obcí. V rámci reštitúcie sa od roku 1990 o spätné získanie majetku pokúša viac ako 30-tisíc občanov.