Nemecko podporí odloženie brexitu
23 | 10 | 2019 I Marko Žarič
"Nemecko nebude tým, kto zabráni odkladu brexitu" vyhlásil hovorca Angely Merkelovej. O dĺžke odkladu sa však musí Nemecko ešte poradiť s ostatnými členmi Európskej Únie.

Nemecko nebude stáť v ceste schváleniu odloženia vystúpenia Veľkej Británie z Európskej únie. V stredu to vyhlásil Steffen Seibert, hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. "Nemecko nebude tým, kto zabráni predĺženiu," vyhlásil Merkelovej hovorca.

O tom, aké dlhé predĺženie si Nemecko predstavuje však nevedel povedať. V tejto veci sa nemecká vláda v rámci kolektivity, musí ešte dohodnúť s ostatnými členmi EÚ. Veľká Británia cez víkend doručila do Bruselu žiadosť o ďalšie trojmesačné odloženie brexitu oproti aktuálne platnému termínu, ktorým je 31. október.

EÚ odloží brexit do februára, ak Briti neratifikujú dohodu
Európska únia bude súhlasiť s odložením brexitu do februára 2020, ak britský premiér Boris Johnson nedokáže v priebehu najbližšieho týždňa presadiť v parlamente dohodu vyrokovanú s Bruselom. Informovali o tom v nedeľu večer britské noviny The... Čítať ďalej
21 | 10 | 2019 | TASR


Okrem žiadosti však britský premiér Boris Johnson poslal do Bruselu aj osobný list, v ktorom naopak presviedča predstaviteľov EÚ o tom, že odklad brexitu by bol veľmi zlý nápad, a vysvetľuje, že jeho vláda oň požiadala len preto, lebo ju k tomu zaväzoval zákon prijatý nedávno britskými poslancami.

EÚ má tak od tohto víkendu na stole žiadosť Johnsonovej vlády o odklad brexitu a zároveň list samotného Johnsona, v ktorom proti odkladu protestuje.