Keď premiér odmieta hodnotiť "údajnú" komunikáciu Glváča s obžalovaným Kočnerom
23 | 10 | 2019 I Patrik Palko
Keď niekto povie, že zajtra vyjde slnko, uveria všetci. Nikto nebude overovať axiómu. Keď povie politik, ktorý má zodpovednosť, že mu neprináleží vyslovovať ortieľ nad svojim spolustraníkom, niektorí si pomyslia, že je múdry, iní si pomyslia, že je to typický politik.

Premiér Peter Pellegrini prehlásil, že nebude individuálne vyslovovať ortieľ v súvislosti s medializovanou komunikáciou podpredsedu parlamentu Martina Glváča s Marianom Kočnerom. Podľa jeho slov mu to neprináleží. Uviedol to pred stredajším výjazdovým rokovaním vlády v Kežmarku.

SMER s Glváčom opäť podržali Kočnera.
Za zrušenie milosti, udelených Kočnerovi v kauze Technopol dnes hlasovala takmer celá opozícia aj poslanci Mostu-Híd. SMER bol proti. SMER si Kočnera opäť podržal. Milosti udelené v kauze Technopol Mariánovi Kočnerovi s komplicmi... Čítať ďalej
22 | 10 | 2019 | Gabriel Matta


„Teraz som v teréne. Koncom týždňa sa budem vracať naspäť a stretneme sa na centrále Smeru. Musíme si už povedať, ako v takýchto prípadoch konať, aby sme tým netraumatizovali spoločnosť, ale zas aby sme niekoho nespravodlivo nepopravili,“ uviedol premiér. Pán Pellegrini zároveň ubezpečil, že o medializovanej komunikácii budú v strane hovoriť a nebudú ju prehliadať.

Zdá sa, že poslanci vládnej koalície prehliadli aj to, že v našom štáte sa zamietlo veľa káuz pod koberec, včítane „Gorily“, ktorá sa už raz riešila. Vtedy však nebola vôľa ju doriešiť. V nastolenom trende pokračuje aj pán premiér. Politickú zodpovednosť nechce vyvodiť keď nie je „de jure“ ešte preukázané nič, čo by diskvalifikovalo jeho spolustraníka  Glváča.

Na mieste by bolo, aby sa Glváč z vlastnej iniciatívy vzdal funkcie, ale to sa zrejme nestane. Napokon, komunikácia medzi Kočnerom a podpredsedom parlamentu ešte nie je preukázaná aj keď Treema je dôkaz použitý aj v iných súvislostiach.

Glváč vraj posielal Kočnerovi „cmuk“, písal si so Zsuzsovou a spomína sa aj v Gorile
Poslanec Národnej rady SR Martin Glváč (Smer-SD) odmieta, že by si dohadoval biznis s Marianom Kočnerom. Články o Threeme považuje za cielenú diskreditáciu jeho osoby a strany Smer-SD. Podal už aj trestné oznámenie. Informoval o tom na sociálnej... Čítať ďalej
22 | 10 | 2019 | Gabriel Matta


„Môžem sľúbiť, že určite o tom hovoríme, len nech od nás nikto neočakáva sekundové akcie, že hneď niekto niečo vykríkne a okamžite niekomu zotneme hlavu. Všetko má nejaký svoj postup. V prípade, že je to vážne, budú aj vážne dôsledky. V prípade, že sa ukáže, že to také vážne nie je, vážne dôsledky nebudú,“ doplnil premiér.

Kým sa však de iure niečo preukáže, bude na Slovensku de facto po voľbách. Čo urobia oligarchovia v pozadí? Kúpia iných sudcov, prokurátorov či novinárov? Ako si podelia politikov? Z predmetného vyplýva, že žiadny koaličný politik nepôjde pri vyjadrovaní do rizika.

Pán Glváč vo svojom stanovisku v utorok (22. 10.) vyzval orgány činné v trestnom konaní, aby verifikovali medializovanú komunikáciu medzi ním a Marianom K. Po verifikácii túži aj pán predseda SNS Andrej Danko.

V súvislosti s vyjadrením lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča o tom, že si mal Glvač u M. Kočnera  vybavovať riadený rozhovor v slovenskom týždenníku u jemu blízkej redaktorky, pán podpredseda povedal, že je to neoverená komunikácia. Richard Raši (Smer-SD) Matovičove slová spochybnil s tým, že ho nepovažuje za zdroj.

Trnka si mal pre Kočnera nahrávať svoje rokovania na Generálnej prokuratúre. Myslí si Kvasnica
Dobroslav Trnka si podľa Romana Kvasnicu, právneho zástupcu Zlatice Kušnírovej (matky zavraždenej snúbenice Jána Kuciaka) mohol na pokyn Mariana Kočnera nahrávať ľudí, ktorí chodili za ním do jeho kancelárie. Čítať ďalej
21 | 10 | 2019 | Gabriel Matta


Zároveň uviedol, že ho zverejnená komunikácia nijako nediskvalifikuje ani nepoukazuje na žiadne porušenie zákona či zneužívanie postavenia verejného činiteľa. Rozumieme tomu dobre tak, že Treema nebude dostatočný a vieruhodný dôkaz v žiadnej kauze, ktorá sa rieši resp. by sa mala začať riešiť?

Zatiaľ prichádza krok, ktorý sa očakával. Glváč dáva trestné oznámenie na Matoviča za zverejnenie údajnej jeho komunikácie s obžalovaným M. Kočnerom. Kým sa to súdne nedorieši,  opatrní politici, po voľbách,  pravdepodobne prejdú do iných politických zoskupení.