Trump je „úplne pripravený“ na vojenskú akciu proti Turecku, prehlásil Pompeo
22 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump je „úplne pripravený“ na použitie vojenských síl proti Turecku, ak by to bolo „potrebné“, vyhlásil americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.


"Uprednostňujeme mier pred vojnou, ale v prípade, že bude potrebná vojenská akcia, mali by ste vedieť, že prezident Trump je plne pripravený," prehlásil Pompeo pre spravodajský portál CNBC v rozhovore, ktorý sa vysielal v pondelok popoludní.

Pompeo dodal, že Washington použije hospodárske a „diplomatické sily“ skôr, ako vypukne ťažké delostrelectvo. „Nechcem sa dostať pred rozhodnutie prezidenta o tom, či použiť americkú vojenskú silu,“ uviedol a dodal, že je na Trumpovi, aby rozhodol, či Ankara prekročila hranicu.

Trump predtým naznačoval možnosť dať Turecku určitý priestor na uskutočnenie kampane na hranici Sýrie proti kurdským skupinám, ktoré Ankara považuje za teroristov. " Niekedy ich musíte nechať chvíľu bojovať, potom ľudia zistia, aké ťažké sú boje," prehlásil minulý týždeň pri kampani. "Niekedy ich musíte nechať veľa bojovať ako dve deti, ale potom ich musíte od seba odtrhnúť."

Turecko a USA sa minulý týždeň dohodli na päťdňovom prímerí, ktoré umožnilo Kurdom vyčistiť oblasť, ktorú chce Ankara zmeniť na bezpečnú zónu. Zatiaľ čo obe strany obvinili druhú z porušenia dočasného prímeria, Trump v pondelok vychvaľoval novinárov, že „prímerie drží."

Turecká operácia v Sýrii môže viesť k „spätnej migrácii“ teroristov do ich vlasti, varuje ruský minister obrany
Ruský minister obrany Sergej Kužugetovič Šojgu varoval pred nebezpečenstvom „reverznej migrácie“ zahraničných militantov do ich domovských krajín z väzníc a táborov v Sýrii. K tomuto nebezpečenstvu môže prísť z dôvodu laxnej bezpečnosti v tejto... Čítať ďalej
21 | 10 | 2019 | Marek Molnár