Rada prokurátorov podporuje zmeny, varuje však pred vplyvom výkonnej moci
22 | 10 | 2019 I SITA

Prokuratúra nevyhnutne potrebuje systémové zmeny, ktoré podporia jej samoočistný mechanizmus. Uvádza sa to vo vyhlásení Rady prokurátorov SR, ktoré zverejnila na svojej internetovej stránke generálna prokuratúra. Rada zároveň odmieta zmeny, ktoré by zvýšili vplyv výkonnej moci na systém fungovania prokuratúry.


„Potrebnými systémovými zmenami sú napríklad posilnenie nezávislosti, ale aj zodpovednosti prokurátorov v ich rozhodovacej činnosti, správny vyber prokurátorov zohľadňujúci aj ich morálne a osobnostné kvality, posilnenie kontroly verejnosti či systémové zmeny pri výbere generálneho prokurátora. Širšie vymedzenie systémových zmien si vyžaduje hlbšiu diskusiu v rámci odbornej verejnosti,“ píše rada.

Rada zároveň zdôrazňuje, že prokuratúre škodia prokurátori, ktorí uprednostňujú v pracovnom živote svoje osobné záujmy, ktorí sa v záujme získania osobného profitu vedome stýkajú s problémovými osobami, užívajú majetok, ktorý si svojimi zárobkovými pomermi nemohli zabezpečiť, alebo ktorí nemajú potrebné osobnostné a morálne kvality, aby mohli vykonávať funkciu prokurátora.

„Prokuratúre škodia prokurátori, ktorých osobné a morálne zlyhania v ostatnom období riešili médiá. Dôkladné, urýchlené a nezávislé vyšetrovanie podozrení z trestnej činnosti, ktoré z medializovaných informácii vyplývajú, považujeme za samozrejmosť,“ dodala rada.

V súvislosti s fungovaním prokuratúry sa momentálne najviac skloňuje meno bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Denník N totiž minulý týždeň informoval o existencii nahrávky rozhovoru obvineného Mariana K. s Trnkom. Marian K. podľa nej varoval bývalého generálneho prokurátora, že ho zabijú.

Dôvodom údajne bolo, že sa Trnka pokúsil vydierať spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka Gorilou, teda nahrávkou jeho rozhovorov v konšpiračnom byte, o ktorej bol Haščák presvedčený, že už neexistuje. Trnka, ktorý momentálne pôsobí ako radový prokurátor, autenticitu nahrávky poprel. Rada prokurátorov ho v tejto súvislosti vyzvala, aby až do vyšetrenia záležitosti požiadal generálneho prokurátora o prerušenie výkonu funkcie. Prokuratúra sama vo veci konať nemôže, keďže Trnka nečelí obvineniu.

O návrhoch na zmeny v zákonoch, ktoré by umožnili vyvodiť zodpovednosť voči sudcom či prokurátorom, v pondelok rokoval premiér Peter Pellegrini s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom, ministerkou vnútra Denisou Sakovou a predstaviteľmi polície, súdnictva a prokuratúry.