Počas protivládnych protestov v Iraku prišlo o život 157 ľudí
22 | 10 | 2019 I TASR

Celkovo 157 osôb, väčšinou civilistov, prišlo o život, pretože iracké bezpečnostné zložky použili nadmernú silu a ostrú streľbu s cieľom potlačiť vlnu protivládnych protestov. Uviedla to v utorok vládna komisia poverená vyšetrovaním násilia.


Celkovo bolo zabitých 149 civilistov a osem príslušníkov bezpečnostných zložiek, citovala zo správy komisie iracká štátna televízia. Približne 70 percent úmrtí bolo spôsobených strelnými poraneniami hlavy alebo hrudníka. Komisia tiež našla dôkazy o tom, že z vrchu budovy v centre Bagdadu strieľali po protestujúcich snajperi.

Komisia dala vysokopostaveným bezpečnostným predstaviteľom za vinu, že stratili velenie a kontrolu nad svojimi silami, a odporučila odvolanie veliteľa bagdadských operácií a ďalších armádnych veliteľov, uviedla agentúra Reuters.

Tisícky Iračanov vychádzali začiatkom októbra do ulíc vo viacerých provinciách, aby protestovali proti korupcii, nedostatku pracovných príležitostí a slabým verejným službám, najmä pokiaľ ide o prístup k elektrine a pitnej vode.

Trump je „úplne pripravený“ na vojenskú akciu proti Turecku, prehlásil Pompeo
Americký prezident Donald Trump je „úplne pripravený“ na použitie vojenských síl proti Turecku, ak by to bolo „potrebné“, vyhlásil americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Čítať ďalej
22 | 10 | 2019 | Marek Molnár