Tajomný novoobjavený vírus vzdoruje evolúcií
21 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Vedci v Japonsku objavili nový typ vírusu, ktorý by mohol nanovo definovať naše chápanie vírusov a ich šírenie.


Na rozdiel od väčšiny ostatných organizmov, ktoré spadajú pod definíciu „života“, vírusy neobsahujú bunky: sú to iba častice genetického materiálu (RNA alebo DNA) v proteínovom štíte, ktoré sú schopné infikovať bunku pred replikáciou.

Pri preosievaní ošípaných výkalov, vedci z Tokijskej univerzity poľnohospodárstva a technológie (TUAT) narazili na vírus, ktorý vzdoroval všetkému čo sme si o vírusoch mysleli.

„Rekombinantný vírus, ktorý sme objavili v tejto štúdii, nemá žiadne štrukturálne proteíny,“ prehlásil virológ Tetsuya Mizutani z TUAT o kmeni typu enterovírusu G (EV-G), s ktorým sa tím stretol. „To znamená, že rekombinantný vírus nemôže vytvoriť vírusovú časticu,“ dodal.

Tento konkrétny „defektný variant“ vírusu, ktorý tím objavil, postrádal proteínový obal, ktorý sa nachádza v iných vírusoch, a namiesto toho mal vo svojej štruktúre iba „hraničné gény“. To znamená, že vírus nebude schopný napadnúť hostiteľa sám, čo vyvoláva otázku: ako na Zemi prežije?

Tím naznačuje, že tento vírus a všetky potenciálne kópie, ktoré by mohol mať v prírodnom svete, by mohli zneužiť iné vírusy pri infikovaní hostiteľských cieľov.

Na úplné pochopenie toho, čo sa tu deje, je potreba omnoho viac výskumov, ale objav by mohol zvýšiť naše porozumenie o vírusoch vo všeobecnosti.

"Možno čelíme úplne novému systému vírusovej evolúcie. Zaujíma nás, ako tento nový vírus vznikol, ako infikuje bunky alebo ako sa vyvíja jeho vírusová častica. Našou budúcou prácou bude riešenie tohto tajomstva vírusovej evolúcie," prehlásil na záver Mizutani.

Dieťa zázračne prežilo pád z balkóna, keď pristálo v okoloidúcej rikše (VIDEO)
Trojročné dieťa prežilo pád z 10 metrov vysokého balkóna v Indii, vďaka pristátiu na zadnom sedadle rikše, ktorá v tom okamihu náhodou išla okolo. Dieťa neutrpelo vôbec žiadne zranenia. Čítať ďalej
21 | 10 | 2019 | Marek Molnár