Jiřina Bohdalová o Gottovi: "Veľmi často naletel podvodníkom!"
21 | 10 | 2019 I Ján Prokop

Bol to dobrák, no niekedy aj Majster Karel Gott naletel! Jiřina Bohdalová vyhlásila pred týždňom vo svojej reči na zádušnej omši, že častokrát naletel podvodníkom. Celkom iste mala namysli aj podnikateľa Miroslava Provodu a zastreleného kráľa podsvetia Františka Mrázka.


Ten, ktorý ešte žije, dokonca po Majstrovej smrti verejne vyhlásil, že svoju najstaršiu dcéru Dominiku vydedil Slavík ešte za čias minulého režimu.

Ale všetko po porade. Karel Gott sa zoznámil s Provodom u jeho rodičov (jeho mamička a sestra boli členkami Majstrovho fanklubu.) Pred 39 rokmi, teda v roku 1980. Vtedy mal 25, a Gott 41 rokov. "Dali sme sa do reči o autách, potom som od neho v priebehu rokov aj niekoľko áut kúpil," zaspomínal Provod v tomto týždni počas rozhovoru pre Zoznam.

K väčšiemu prepojeniu medzi oboma pánmi došlo krátko po ich zoznámení. Provod, považovaný vtedy za vekslákov, kúpil od Gotta rodinnú vilu v Jevanoch. Vydal ju za vtedy astronomických 170 tisíc mariek (v tej dobe cca 3 400 000 Sk). Priemerná mzda predstavovala 2875 Kčs (približne 112 eur,) a za túto cenu bolo možné kúpiť 30 bytov na pražských Vinohradoch alebo šesť bežných rodinných domčekov. Dom bol však ďalej písaný na Gotta.

Karel Gott mal svoj rozprávkový dom aj na Slovensku
11 | 10 | 2019 | TASR


"Až po Karlovej autonehode v roku 1984, kedy búral na ceste z Mníchova, sme si povedali, že keby sa mu niečo stalo, tak dom pripadne jeho dcére Dominike, a tým by som prišiel o veľa peňazí. Karel si to tiež uvedomil a nechal u notára spísať vyhlásenie, že uznáva moju pohľadávku vo výške hodnoty jevanského domu. Oficiálne som ale vystupoval ako jeho správca. O tom, že mi dom patrí, vedeli len naši spoloční priatelia, právnici a rodina," vyhlásil Provod po Slavíkovej smrti. Nepriamo tak priznal, že Gott vtedy de facto prvýkrát vydedil svoju najstaršiu dcéru, hoci jej bolo len 11 rokov.

Ďalším omylom vo vzťahu Gotta s Provodom bolo podnikateľovo zatknutie v roku 1986. Následne dostal tri roky väzenia za nelegálny predaj hodiniek. Provod sa preto v kriminále rozhodol, že jevanskú vilu predá. Hovorilo sa, že v nej bol sklad pašovaného tovaru... "Karol sa o mojom prianí dozvedel od právnika a moje želanie rešpektoval. Kupcu našiel môj vtedajší švagor. Dom sa predal za sumu prevyšujúcu 234 000 tisíc eur, kúpil ho štátny podnik Narex," spomína Provod.

VIDEO: Karel Gott nám z neba posiela láskyplný odkaz
07 | 10 | 2019 | Magda Danková