Čile rozširuje zákaz vychádzania, tisícky vojakov hliadkuje v uliciach, počet obetí sa zvýšil na osem (VIDEO+FOTO)
21 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Čílska armáda vyhlásila ďalší zákaz vychádzania, pretože sa snaží potlačiť násilie, ktoré bolo vyvolané zvýšením cestovného v Santiagu, ale odvtedy sa kriminalita rozšírila za hranice hlavného mesta, pričom ľudia sú pobúrení nad sociálnou nerovnosťou.


S cieľom zabrániť rabovaniu a podpaľačstvu počas víkendu v hlavnom meste, bolo do ulíc poslaných niekoľko tisíc ozbrojených vojakov, a to pod mimoriadnym stavom, ktorý bol v Čile prvýkrát uvedený od vojenskej diktatúry Augusta Pinocheta. Generál zodpovedný za bezpečnosť v Santiagu v pondelok ráno ohlásil predĺženie zákazu vychádzania do 6:00.



„Nejde o akciu proti občanom. Robíme to preto, aby sme chránili životy ľudí,“ uviedol generál Javier Iturriaga del Campo.

Reuters / Rodrigo Garrido


Medzitým sa počet obetí z nepokojov zvýšil na najmenej osem, keď hasiči našli v suteréne vyhoreného skladu ďalších päť tiel, pričom traja ľudia boli údajne zabití v dvoch samostatných rabovacích a podpaľačských útokoch na supermarkety.

Reuters / Ivan Alvarado


Prezident Sebastian Pinera v televíznom vyhlásení podvečer prehlásil, že nepokoje majú „určitý stupeň organizácie, logistiky, ktoré sú typické pre zločinecké organizácie“ a vyzval obyvateľov Čile, aby sa v tomto boji proti násiliu a kriminalite spojili."

"Sme vo vojne proti silnému nepriateľovi, ktorému nevadí používať násilie bez akýchkoľvek obmedzení," vyhlásil prezident Čile.

Reuters / Ivan Alvarado


Davy nahnevaných demonštrantov od piatku zapaľujú autobusy a stanice metra, rabujú obchody a ničia verejný majetok. Úrady informovali o viac ako 100 „závažných incidentoch“, pri ktorých bolo v nedeľu zatknutých takmer 1 500 ľudí, z toho 614 v samotnom Santiagu.

Núdzový stav sa teraz rozšíril na ďalších päť miest okrem Santiaga - na uliciach je rozmiestnených viac ako 9 000 ozbrojených vojakov.

"Demokracia má nielen právo, ale aj povinnosť brániť sa pomocou všetkých nástrojov, ktoré poskytuje samotná demokracia, v boji proti tým, ktorí ju chcú zničiť," prehlásil ďalej Pinera.

https://www.youtube.com/watch?v=aVf9XenGa0g

V snahe zmierniť krízu Pinera rýchlo zvrátil sporné zvýšenie cestovného, ​​ale nestačilo to, pretože sa zdá, že širšia verejná nespokojnosť s hospodárskou politikou vlády a rastúca sociálna nerovnosť dosiahli svoj vrchol.

Reuters / Jose Luis Saavedra


Reuters / Ivan


V mexických uliciach vypukla vojna, keď polícia zadržala syna drogového kráľa El Chapa (VIDEO+FOTO)
Kvôli ochrane životov boli mexické úrady nútené prepustiť syna notoricky známeho drogového kráľa Joaquina "El Chapa" Guzmána po tom, čo ťažko ozbrojení kartelisti začali útok proti bezpečnostným silám, ktoré držali syna ich... Čítať ďalej
18 | 10 | 2019 | Marek Molnár