Ruské zásoby drahých kovov budú chrániť krajinu pred poklesom cien ropy
20 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Rusko je schopné čeliť prudkému poklesu cien ropy vďaka dostatočným zásobám zlata a snahám vlády znížiť závislosť od energetických zdrojov, uviedol ruský minister financií Anton Siluanov.


Ruská ekonomika je stále spojená s ťažbou a rafináciou ropy, a preto ju môže situácia na trhu ovplyvniť, uviedol Siluanov v rozhovore pre CNBC. Zatiaľ čo Moskva je spokojná so súčasnou cenou ropy, prípadné otrasy na trhu nebudú mať za následok „šok“ do jej rozpočtu.

„Z tohto dôvodu je rozpočet založený na rozpočtových pravidlách, ktoré zohľadňujú cenu ropy 42 dolárov za barel. A bez ohľadu na to, ako sa bude vyvíjať cena ropy, budeme schopní financovať svoje povinnosti, pretože sme naakumulovali dostatočné zásoby zlata, viac ako sedem percent HDP, “ vysvetlil minister.

"Preto aj keď ceny ropy klesnú na 30 dolárov za barel alebo dokonca 20 dolárov za barel, dokážeme splniť naše záväzky na tri roky bez akýchkoľvek otrasov alebo ťažkostí pre náš rozpočet," ďalej uvádza Siluanov.

Rusko aktívne napĺňalo svoje pokladnice zlatom a do svojich zásob pridalo v septembri približne 12 ton drahých kovov. Podľa najnovších údajov od centrálnej banky v súčasnosti ruská celková držba zlata predstavuje 72,1 milióna trójskych uncí (2 242,56 ton) a má hodnotu okolo 108 miliárd dolárov (približne 97 miliárd eur).

Medzinárodné rezervy krajiny, ktoré zahŕňajú devízové ​​a iné vysoko likvidné aktíva, k 11. októbru prekročili sumu 535 miliárd dolárov.

„Iránska hrozba“ dáva Izraelu „základné právo, ba dokonca povinnosť“ bombardovať, koho chce, prehlásil Pompeo
Izrael by nemal byť obmedzovaný medzinárodnými hranicami alebo zákonmi, ak sa cíti ohrozený, pričom sa môže vždy spoľahnúť na podporu Spojených štátov. Informoval o tom minister zahraničných vecí Mike Pompeo po stretnutí s izraelským premiérom a... Čítať ďalej
20 | 10 | 2019 | Marek Molnár