Modi varuje Pakistan, že už "neuvidí ani kvapku" Indickej vody
19 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Indický premiér Narendra Modi varoval Pakistan, že prehlásenie, kde tvrdil, že nestratí už ani kvapku „indickej vody“, myslí skutočne vážne. Modi tým odpovedal Islamabádu, ktorý vyhlásil, že akýkoľvek pokus o odklonenie riek sa bude považovať za „akt agresie“.


"Keď sa raz rozhodnem niečo urobiť, vždy to dokážem," vyhlásil premiér v piatok na volebnom zhromaždení, pričom obvinil opozičnú stranu, pretože dovolila časti indickej riečnej vody opustiť krajinu.

"Voda, na ktorú majú poľnohospodári z mesta Harijána právo, nebude v súčasnosti prúdiť do Pakistanu," ďalej prehlásil Modi.

Pakistanský minister zahraničných vecí Muhammad Faisal však obvinil Indiu, že nielen plánuje využiť svoj podiel vody na maximum, ale aj plánuje presmerovanie riek. Premiér označil cieľ Indie ako „ďalší, do očí bijúci" príklad skutočnosti, že súčasná vláda Indie je zameraná na to, aby sa z Indie stal nezodpovedný a agresívny štát, ktorý nezohľadňuje ľudské práva ani medzinárodné záväzky. Pakistan má podľa exkluzívnej zmluvy o vode „výlučné práva" na tri západné rieky, ktoré patria pod správu Indus Water Treaty.

"Akýkoľvek pokus Indie odkloniť toky týchto riek sa bude považovať za akt agresie a Pakistan má právo reagovať," ďalej uviedol pakistanský minister zahraničných vecí.

Modi prisľúbil počas zhromaždenia v Harijáne začiatkom tohto týždňa „zastaviť“ všetku vodu tečúcu do Pakistanu a „priviesť ich ju späť poľnohospodárom“ v Harijáne a Rádžastáne, pričom prisľúbil priaznivcom, že práca na projekte už prebieha.

Podľa zmluvy o vode má India a Pakistan spoločných šesť riek, ktoré pretekajú oboma krajinami. Dohoda z roku 1960 nebola porušená, a to napriek trom vojnám. India má práva na vody riek Ravi, Beas a Sutlej - ale asi 5 percent nevyužitej vody z týchto riek v súčasnosti prúdi do Pakistanu.

V Rusku sa pretrhla priehrada; hlásia 13 mŕtvych a 13 nezvestných
V ruskom Krasnojarskom kraji sa pretrhla v sobotu priehrada. Podľa aktualizovaných informácií zahynulo 13 ľudí a 13 ďalších je nezvestných. Čítať ďalej
19 | 10 | 2019 | TASR