Akadémia Policajného zboru zavádza možnosť štúdia vo forme kadeta
19 | 10 | 2019 I SITA

Akadémia Policajného zboru v Bratislave v akademickom roku 2020/2021 otvorí pre civilných uchádzačov možnosť štúdia v novej forme „Kadet Policajného zboru“. Ako sa ďalej uvádza na internetovej stránke akadémie, štúdium sa týka odboru bezpečnostnoprávna ochrana osôb a majetku. Dĺžka denného štúdia je v tomto odbore tri roky, pričom absolvent získa titul bakalár. Na rozdiel od bežného štúdia dostáva kadet služobný plat a policajné vybavenie.


Podať prihlášku na štúdium je možné do 15. januára budúceho roka, pričom na štúdium plánujú prijať 100 študentov. „Prijímacia skúška bude dvojdňová. V prvý deň absolvuje uchádzač previerku ovládania štátneho jazyka a previerky fyzickej zdatnosti.

V druhý deň absolvuje uchádzač psychologické vyšetrenie,“ uvádza akadémia. Uchádzači, ktorí úspešne splnia stanovené podmienky, budú pozvaní na vedomostný test. Podrobnosti nájdu záujemcovia na stránke https://www.akademiapz.sk/nov%C3%A9-%C5%A1t%C3%BAdium-vo-forme-kadet-pz

Novela zákona o Policajnom zbore účinná od februára tohto roku priniesla možnosť záujemcom o službu v polícii mladším ako 21 rokov stať sa policajným kadetom. Tento nový druh štátnej služby umožňuje už v služobnom pomere získať policajné vzdelanie mladým ľuďom bezprostredne po získaní maturity.

„Policajt bude kadetom počas štúdia na strednej odbornej škole Policajného zboru v trvaní 12 mesiacov. Po jeho úspešnom ukončení maturitou a zložením služobnej prísahy bude zaradený do výkonu služby priamo na policajnom útvare,“ priblížilo začiatkom roka ministerstvo vnútra. V súčasnosti je možné študovať ako kadet na stredných odborných školách Policajného zboru v Košiciach a v Pezinku.

Kadetom sa môže stať bezúhonný a spoľahlivý občan Slovenskej republiky, ktorý dovŕšil 18 rokov, má ukončené stredoškolské vzdelanie a písomne požiada o prijatie do služobného pomeru. Na prijatie do štátnej služby musí absolvovať prijímacie konanie, ktorým sa preverí znalosť slovenského jazyka, fyzická zdatnosť, ale i duševná spôsobilosť. Kadeti majú získať komplexnú teoretickú a praktickú prípravu na jednotlivé služby v polícii s dôrazom na kondičnú prípravu, streľbu, sebaobranu a odborné činnosti.

Absolvujú základný policajný výcvik a teoreticko-praktickú prípravu zo služieb poriadkovej, dopravnej, hraničnej a cudzineckej polície. Získajú základy trestného, priestupkového a správneho práva. Vo výučbe je zahrnutá aj psychológia, komunikácia a etika v policajnej práci a odborný výcvik ako strelecká príprava, sebaobrana, kondičná príprava, ale aj odborné prípravy, ako taktická, chemická, civilná ochrana, pátracia akcia či topografia.