"Inštitúcie si zaslúžia dôveru. Nie však bezhraničnú", vyhlásila Čaputová
18 | 10 | 2019 I TASR

Štátne inštitúcie si zaslúžia dôveru, nie však bezhraničnú. Uviedla to na dnešnom tlačovom brífingu prezidentka Zuzana Čaputová. Prezidentka sa v uplynulých dňoch stretla s ministerkou vnútra Denisou Sakovou, šéfom polície Milanom Lučanským a námestníčkou generálnej prokuratúry Vierou Kováčikovou.


Podľa Čaputovej si kompetentní uvedomujú závažnosť situácie na Slovensku a súhlasili aj s tým, aby bola o jednotlivých prípadoch viac informovaná verejnosť. Čaputová nie je príliš spokojná s vyhláseniami šéfa špeciálnej prokuratúry Dušana Kováčika, ktorý dozoruje kauzu Gorila. Podľa jej slov už bude zrejme v prípade viacero trestných činov premlčaných, čo umocní v aktéroch kauzy pocit beztrestnosti.

„To, čo sa za posledné dni z médií dozvedám, presiahlo moju predstavivosť. Každý, kto sa zaujímal o verejné dianie, tušil, že v našej krajine máme problémy s korupciou, vymožiteľnosťou práva a zneužívaním moci. Ale konkrétne kontúry tohto správania sa, arogancia aktérov a cynizmus prekvapil určite mnohých ľudí,“ povedala prezidentka. Čaputová aj napriek tomu dôveruje orgánom činným v trestnom konaní, že medializované prípady dokážu rýchlo a spravodlivo prešetriť. Prezidentka zároveň povedala, že jej dôvera nie je nekonečná.

„Po včerajších (štvrtok 17. októbra, poznámka SITA) rozhovoroch s policajným prezidentom Milanom Lučanským, námestníčkou generálneho prokurátora Vierou Kováčikovou a ministerkou vnútra Denisou Sakovou môžem za seba povedať, že tak polícia, ako aj prokuratúra si vážnosť súčasnej situácie dostatočne uvedomujú a pracujú na tom, aby aj verejnosti ukázali výsledky,“ doplnila Čaputová.

„Vyšetrovatelia a dozorujúci prokurátori v prípadoch podozrivých sudcov a podozrivého bývalého generálneho prokurátora ešte majú nárok na to, aby od nás mohli žiadať dôveru. Moja terajšia dôvera a ani čas potrebný na preukázanie výsledkov však nie sú nekonečné a bezhraničné,“ dodala.

Hlava štátu vidí spojitosť medzi vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej so zlyhaním systému. „Nemožno nevidieť súvislosť medzi týmito skutočnosťami a smrťou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Práve takýmto kauzám sa Ján Kuciak venoval. A venoval sa im vidiac, že niektoré špičky justície kolaborovali so zločinom, kryli ho, a zrejme zarábali na nespravodlivosti. Za smrť dvoch mladých ľudí nie je zodpovedný len objednávateľ a vykonávatelia vraždy. Morálne zodpovední sú všetci, ktorí túto situáciu umožnili a tolerovali, ktorí svoje poslanie v justícii otočili proti jeho zmyslu,“ uzavrela.

Na Slovensku sa v ostatnej dobe objavili viaceré podozrenia, ktoré naznačujú zneužívanie systému zo strany niektorých sudcov, prokurátorov či policajtov. Zároveň boli medializované informácie o zvukových nahrávkach. V prípadoch vystupuje aj Marian K., ktorý je v súčasnosti obvinený z toho, že si objednal vraždu novinára Jána Kuciaka. Anonym tiež v stredu zverejnil webový odkaz, na ktorom je údajne celá nahrávka kauzy Gorila.