Francúzsko plánuje dotlač knihy Mein Kampf, a to po prvýkrát od roku 1934
18 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Kniha Mein Kampf, ktorú pred viac ako 90 rokmi napísal nacistický vodca Adolf Hitler, sa budúci rok vo Francúzsku opäť dostane na trh, a to po prvýkrát od roku 1934. Táto dotlač do značnej miery zdesila používateľov sociálnych médií.


Vydavateľstvo Fayard so sídlom v Paríži vyzdvihlo možnosť opätovného vydania už v roku 2015, ale stretlo sa s veľmi negatívnymi ohlasmi. Portál La Journal du Dimanche však uvádza, že spoločnosť teraz potvrdila, že v roku 2020 uvedie nové vydanie tejto kontroverznej knihy.

Kniha, ktorú napísal Hitler v roku 1926, bude uverejnená spolu s kritikou zo strany skupiny 15 francúzskych a nemeckých vedcov a historikov holokaustu.

Jeden z prekladateľov knihy, Olivier Mannoni, uviedol, že je dôležité konfrontovať tabu, ktoré obklopuje Hitlerovu knihu, „pretože sa tak obávame lží, ktoré obsahuje, že o nich odmietame hovoriť“.

Správy o novej publikácii pritiahli väčšinou negatívnu reakciu na sociálnych médiách. Väčšina reakcií na Twitteri uviedla, že sa im to javí ako zlý nápad. "Aj keď vyvrátili lži v tejto knihe, je lepšie nezobudiť šelmu," varoval jeden užívateľ v komentári.

Niektorí však poukázali na to, že kniha, je sama o sebe už ľahko dostupná, ak si ju ľudia chcú nájsť. Tak potom prečo by to mal byť problém pri opätovnej publikácií vo Francúzsku?

Antisemitský text bol v Nemecku zakázaný na 70 rokov a potom bol v roku 2016 opätovne vydaný ako anotovaný text.

V mexických uliciach vypukla vojna, keď polícia zadržala syna drogového kráľa El Chapa (VIDEO+FOTO)
Kvôli ochrane životov boli mexické úrady nútené prepustiť syna notoricky známeho drogového kráľa Joaquina "El Chapa" Guzmána po tom, čo ťažko ozbrojení kartelisti začali útok proti bezpečnostným silám, ktoré držali syna ich... Čítať ďalej
18 | 10 | 2019 | Marek Molnár