Ankara potvrdila „pozastavenie“ operácie proti Kurdom v Sýrii, tvrdí však, že sa to nedá nazvať „prímerím“
18 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Turecko potvrdilo dosiahnutie dohody s USA o dočasnom zastavení svojej vojenskej operácie proti kurdským milíciám v severnej Sýrii, odmietlo to však nazvať „prímerím“, a dodalo, že bude aj naďalej pokračovať vo svojich plánoch.


"Operácia Mierová jar sa zastaví na päť dní," oznámil minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu. Turecké prehlásenie prišlo po tom, ako americký viceprezident Mike Pence a štátny tajomník Mike Pompeo, oznámili novinárom rovnaké správy.

Turecká armáda zastavila ďalší útok a nechala kurdské milície YPG, ktoré Ankara tiež nazýva „teroristickou organizáciou“, opustiť „bezpečnú zónu“. Avšak napriek tomu Cavusolgu stále odmietol tento čin nazvať prímerím. Takáto vec je možná iba medzi „dvoma legitímnymi stranami“, vyhlásil pre miestne médiá.

Uviedol tiež, že Turecko má v úmysle pokračovať vo svojej počiatočnej stratégii a vytvoriť 32 kilometrovú „bezpečnú zónu“ pozdĺž svojej hranice so Sýriou, ktorá sa tiahne od rieky Eufrat, až po hranicu so Sýriou a Irakom. Dodal, že v rámci dohody s USA bude táto zóna ovládaná tureckými jednotkami.

Ďalšou časťou dohody je „zber“ všetkých ťažkých zbraní z YPG a zničenie ich pozícií v tejto oblasti. Preto Cavusoglu jasne uviedol, že Turecko neposkytlo Amerike žiadne „záruky“ na osud takýchto miest.

Zároveň však uviedol, že Turecko skutočne plánuje diskutovať o osude miest v „bezpečnej zóne“, ako je napríklad Manbidž, a to na nadchádzajúcom stretnutí prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a ruského lídra Vladimíra Putina v Soči.

Pozastavenie tureckého útoku prezident Donald Trump označil ako „úžasný výsledok“. Pričom ďalej uviedol, že sankcie, ktoré USA uvalili na Ankaru v súvislosti s vojenskou operáciou, už nie sú „potrebné“ a budú „veľmi rýchlo zrušené“.

VOJNA: Turecko zastavuje vojenské operácie na severe Sýrie. Dočasne
Turecko sa dohodlo na dočasnom zastavení svojej vojenskej operácie proti kurdským milíciám v Sýrii, čo im umožní ustúpiť za hranice, uviedol viceprezident USA Mike Pence počas návštevy Ankary. Čítať ďalej
17 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič