V egyptskom Luxore sa podaril historický objav! Archeológovia sú v úžase
17 | 10 | 2019 I Ján Prokop

Archeológovia v egyptskom Luxore objavili najmenej dvadsať starovekých drevených sarkofágov. O náleze informovalo egyptské ministerstvo pre pamiatky na Twitteri a uviedlo, že podrobnosti k "najväčšiemu a najvýznamnejšiemu" nálezu za posledné roky oznámia v sobotu na tlačovej konferencii.


Farebné sarkofágy bohato zdobené hieroglyfmi boli objavené v rozsiahlej archeologickej lokalite na západnom brehu Nílu - v tébskej nekropole.

Vek pamiatok nie je zatiaľ úplne jasné, pohrebisko zaradené na zozname svetového dedičstva UNESCO totiž zahŕňa hrobky od Strednej a Novej ríše až po takzvané Neskoré obdobie, kedy bol Egypt sčasti pod perzskou nadvládou (1994 až 332 pred naším letopočtom).

Dvadsať nájdených drevených sarkofágov :

Sky News


Luxor je jednou z najnavštevovanejších turistických destinácií v Egypte. Návštevníci okrem nekropolou, vrátane slávneho Údolie kráľov, mieria tiež na parníky, ktoré odtiaľ odplávajú na výlety po Níle.

Egypt sa v posledných rokoch snaží o nových nálezoch dôkladne informovať, a nalákať tak viac návštevníkov; turistický sektor tvrdo zasiahlo povstanie a politické nepokoje takzvanej arabskej jari v roku 2011.

Archeológovia našli v Egypte starovekú hrobku s múmiami
Archeológovia odkryli v juhoegyptskom meste Asuán starovekú hrobku s múmiami približne spred 2000 rokov. Informovala o tom v stredu agentúra AP. Čítať ďalej
24 | 04 | 2019 | TASR