Nebojsa Malic: Západní novinári, ktorí podporovali islamistických „umiernených rebelov“, si náhle uvedomili, že sú teroristi, keď spustili „genocídu“ Kurdov
17 | 10 | 2019 I Preklad: Marek Molnár

Sledovať západných novinárov, ako reagujú na tureckú inváziu v Sýrií, aj napriek skutočnosti, že boli kedysi na strane „miernych povstalcov“, je pre mňa absolútne šokujúci jav. Pretože sa teraz dostali do slepej uličky, keďže ich musia zrazu odsúdiť. Opisuje Nebojsa Malic vo svojom komentári.


Na čele tureckej invázie sa nachádza Slobodná sýrska armáda (FSA) a ďalší „umiernení“ militanti, ktorých západní novinári hlavného prúdu reprezentovali už roky ako obete „genocídneho monštra“ Bašára Assada v Damasku. Teraz sú však povstalcami a "záporákmi", pričom Assad je spasiteľ - aspoň pokiaľ ide o kurdské médiá, ktoré nariekajú, pretože boli "zradení" ich spojencami, kvôli americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Aká bolesť hlavy!

"Keď turecké sily bojujú proti Kurdom, médiá ich nazývajú "genocídnymi maniakmi" a pomocníkmi ISIS. A keď turecké sily bojujú proti Assadovi, médiá ich nazývajú povstalcami a revolucionármi," prehlásil profesor Max Abrahms, vo svojom príspevku na Twitteri.

Zástupcovia médií ako Washington Post ich teraz označujú za „šialených a nespoľahlivých“, tých istých militantov, ktorých pred niekoľkými mesiacmi bránili ako „umiernených rebelov“, zdôraznil novinár Aaron Mate.



"Určite existujú vojnoví obhajcovia, ktorí predtým fandili FSA, a teraz sa vykreslili krutosťou voči sýrskym Kurdom," zdôraznil Mate na Twitteri, pričom poznamenal, že by sa nemali brať vážne, jedine ak by sa ospravedlnili tým, ktorých ohovárali ako "Assadistov", a uznali, že sa mýlili po celý čas.

Žiadni západní novinári sa zatiaľ neospravedlnili, aj napriek skutočnosti, že ich bolo naozaj veľa. Ako príklad je tu napríklad Danny Gold z televízneho programu PBS Newshour, ktorého znepokojuje zistenie, že protivládny bojovník, ktorého sa kedysi „zastával“, sa teraz zúčastňuje invázie Turecka do severnej Sýrie.



Čítajúc tento týždeň hlavnú západnú tlač, jeden by si pomyslel, že to sú práve oni, kto je skutočnou obeťou minulého týždňa - nie Kurdi, nad ktorými nariekajú. Turecká invázia odhalila nielen skutočnú povahu „umiernených rebelov“, ale slúžila aj ako zámienka na všeobecné stiahnutie USA zo Sýrie, a vytvorenie dohody medzi Kurdmi a sýrskou vládou, ktorú Washington strávil roky blokovaním.

Tí istí novinári, ktorí strávili roky "démonizovaním" Assada ako genocídneho vojnového zločinca, a týždeň obviňovali Trumpa z toho, že dal "zelenú" pre "genocídu“ v Sýrií, sa teraz snažia vyrovnať so sýrskou arabskou armádou, ktorá vstúpila do konfliktu ako obranca Kurdov pred Tureckom.

Netreba dodávať, že tento proces nejde príliš dobre.

"Trump dopomohol Kurdom k ruským zbraniam," zdôraznil Edward Luce, hlavný americký publicista pre Financial Times, ktorý označil vývoj v Sýrii za katastrofu globálnych rozmerov, z ktorej ma úžitok iba Kremeľ.

„Neviem, či je príliš neskoro na to, aby som získal späť láskavý obraz o Amerike, ktorý panoval vo väčšine sveta. Ale svetlo zlyháva,“ napísal Luce v pondelok vo svojom príspevku na Twitteri.



Novinár Max Blumenthal opísal Lucov príspevok, ako „paniku nad slabnutím impéria“, čo je pre takúto melodrámu vhodné. Všimnite si, že existuje minimálny záujem o blaho Sýrčanov, ktorí už viac ako osem rokov trpia vojnami a terorizmom, alebo vôbec o blaho Kurdov, ktorí boli pôvodnými ochrancami všetkých novinárov, ktorí sa však zmenili v okamihu, keď uzavreli dohodu s Damaskom.

Je ťažké si pripustiť, že sa mýlite, a preto to väčšina novinárov nikdy neurobí. Oveľa jednoduchšie je obviňovať Rusko, ako to robili už od prezidentských volieb v USA v roku 2016. Sýria preukázala, do akej miery to platí aj pre medzinárodné pokrytie. Nečakajte aby sa ospravedlnili - veď v konečnom dôsledku, to oni sú skutočnými obeťami, však?

Na frontoch severovýchodnej Sýrie (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Erdogan vyzýva NATO vybrať si medzi Tureckom a teroristami Čítať ďalej
15 | 10 | 2019 | Preklad: Redakcia HD