"TURECKO MÁ UŽ DOSŤ UTEČENCOV": Erdogan prehlásil, že vráti do Sýrie 3 milióny utečencov
16 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Ankara plánuje vytlačiť kurdské milície v Sýrii až z mesta Manbij, pričom majú v pláne presídliť z Turecka až tri milióny utečencov, vyhlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.


V utorok ráno turecké sily „oslobodili približne 1000 štvorcových kilometrov od okupácie separatistickej teroristickej skupiny“, vyhlásil Erdogan na stretnutí tureckej rady v hlavnom meste Azerbajdžanu v Baku.

Prezident poukazoval na kurdské milície, ktoré Ankara vníma ako rozšírenie PKK, militantnej a politickej organizácie so sídlom v Turecku.

Erdogan uviedol, že jeho krajina plánuje vyčistiť oblasť od mesta Manbij k východu až po irackú hranicu. Toto územie sa potom využije na presídlenie približne troch miliónov sýrskych utečencov, ktorí sa aktuálne nachádzajú v Turecku.

"Ak bude Boh pri nás, v krátkom čase zaistíme hranicu až po Irak. Počas prvej fázy sa vráti do Sýrie jeden milión utečencov a počas druhej fázy ďalšie dva milióny,“ uviedol turecký prezident.

Turecko sa opakovane sťažuje, že so sebou nesie neprimerané bremeno utečencov, ktorí utiekli zo Sýrie v priebehu osemročného ozbrojeného konfliktu.

Erdogan v pondelok pre Wall Street Journal zopakoval sťažnosť, že jeho národ musí teraz utečencov vrátiť späť do Sýrie alebo im umožniť, aby sa podobne ako v roku 2015 dostali do Európy.

Turecký prezident taktiež prehlásil, že západne krajiny to "vykreslili ako hrozbu", pričom to bolo v skutočnosti len "konštatovanie faktu." Erdogan ďalej uviedol, že ostatné národy by nemali kritizovať Turecko, ale naopak by ho mali podporovať.

"SI S NAMI ALEBO S TERORISTAMI?": Erdogan kritizuje NATO, pretože nepodporili tureckú operáciu v Sýrií
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je pobúrený, pretože členovia NATO nepodporujú vpád Ankary do susednej Sýrie, aby zneškodnili miestne kurdské milície, pričom to argumentujú tým, že to sú teroristi. Čítať ďalej
14 | 10 | 2019 | Marek Molnár