Svetové hospodárstvo čelí „hrozne vysokému“ riziku recesie v nasledujúcich 12 - 18 mesiacoch, upozorňuje finančná spoločnosť Moody's
16 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Podľa Marka Zandiho, hlavného ekonóma spoločnosti Moody's Analytics, existuje „hrozne vysoká“ šanca, že by mohla recesia v blízkej budúcnosti zasiahnuť globálnu ekonomiku. Politici dokonca nemusia byť schopní ovplyvniť túto udalosť.


"Myslím si, že ak niečo nepôjde podľa scenáru, existuje hrozne vysoké riziko, že nastane recesia. Aj keby v nasledujúcich 12 - 18 mesiacoch nenastala, myslím si, že je celkom jasné, že budeme mať oveľa slabšiu ekonomiku," prehlásil Zandi pre agentúru CNBC.

Ekonóm taktiež uviedol, že existuje mnoho faktorov, ktoré by mohli zabrániť spomaleniu hospodárskeho vývoja. Medzi ne patrí napríklad americký prezident Donald Trump, ktorý nevystúpi z obchodnej vojny s Čínou, a ďalej je to Spojené kráľovstvo a ich Brexit, pričom centrálne banky pokračujú vo svojich menových stimuloch.

Zandiho varovania prichádzajú po tom, ako Medzinárodný menový fond (MMF) revidoval globálny rast smerom nadol.

MMF vo svojej správe uviedla, že svetová ekonomika aktuálne rastie najpomalšie od finančnej krízy. Tohtoročný globálny rast sa rovná len 3% HDP.

MMF označila za spomalenie obchodné konflikty, neistotu Brexitu a iných geopolitických kríz. Uviedla tiež, že je potrebné, aby vedúci predstavitelia „naliehavo“ odstránili napätie.

Zandi súhlasil s tým, že by vlády mali zvýšiť výdavky na podporu hospodárstva, poznamenávajúc však, že mnoho popredných ekonomík by to tak či tak nezmenilo.

"INDIA VÝRAZNE PROSPERUJE": Svetová banka oznámila, že India od roku 1990 znížila mieru chudoby na polovicu
India, druhá najľudnatejšia krajina na svete, dosiahla za posledných 15 rokov ročný rast presahujúci 7 percent, pričom podľa Svetovej banky aj naďalej vytláča milióny ľudí z chudoby. Čítať ďalej
16 | 10 | 2019 | Marek Molnár